решаваща, реформи

Какво предстои на Стария континент; какви са нерешените задачи  и как това ще се отрази на политиката икономиката, обобщава с свой анализ „Евронюз”.

Брекзит

Едно от първите неща, с които трябва да се справи Европа е „разводът” с Великобритания, който стана факт от 1-ви януари. Макар и промените да са планирани с малки стъпки, отдалечаването вече е необратимо.

“Всички разбират, че равнопоставеността е основен приоритет за ЕС по очевидни и законни причини и че ще има последствия, ако упражните правото си да напуснете клуба.”, зави Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, сравнявайки ЕС с елитарно общество.

Масова ваксинация

През 2021 г. най-голямото и трудно предизвикателство е опитът да се прекрати пандемията от COVID-19 и да се ваксинират в мащаб, невиждан досега в Европа. Стотици милиони от нас ще получат ваксина през следващите месеци с надеждата животът най-накрая да се нормализира.

“Не бих прогнозирал времето. Мога само да кажа, че използваме всяка възможност за въвеждане на програми за ваксинация в страните-членки. Трябва да инжектираме огромен брой хора. Затова моля гражданите. Знам, че всички са уморени от това как трябваше да живеем през последната година, но трябва да продължим да прилагаме важни мерки още няколко месеца, докато достигнем достатъчен процент от населението”, обобщава Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването.

Португалия застава начело на ЕС

От 1-ви януари Португалия пое председателството на Европейския съюз за шест месеца след Германия. „Португалското председателство има три приоритета. Първо, икономическо възстановяване. Сега е моментът да се действа, времето да се видят резултати, така че националните планове за възстановяване ще трябва да бъдат приложени. Вторият приоритет е развитието на социална подкрепа. Трябва да се засили социалната защита, така че никой да не бъде изоставен. Също така е напълно ясно, че ЕС трябва да има обща здравна политика, обща визия. Трети приоритет: трябва да укрепим стратегическата си автономия, заяви  Антониу Коща, министър-председател на Португалия.

По думите му ще се търси засилване на  международните отношения между Европа и Африканския континент и партньорството  не само с президента Байдън, но и със страните от Латинска Америка и да продължим напред в някои много трудни посоки, например към споразумение с МЕРКОСУР.

В допълнение, отложената среща на върха по климатичните промени, най-значимата след Париж, трябва да се проведе в Глазгоу.

Повече автономия

Междувременно Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ след няколко седмици, а след това се очаква да посети Брюксел. „Автономията има цена. За да достигнете зряла възраст, трябва да поемете отговорност, вече не живеете с баща си и майка си. За да станете възрастен, трябва да поемете отговорност. Същото е и в Европа. Автономията не е безплатна. Ако искате да живеете под защитния чадър на САЩ от военна гледна точка, това със сигурност е по-евтино, но оставате в зависимо положение, обобщава Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!