решаваща, реформи
Снимката е илюстративна

В следващите шест месеца Португалия ще бъде ротационен председател на Европейския съюз. Лисабон поема председателството от Берлин, като малко преди края на мандата на Германия беше постигнат пробив по плана за икономическото възстановяване от коронакризата и сключването на търговско споразумение между ЕС с Великобритания за периода след Брекзит.

Това ще бъдат две от темите, по които ще продължи да работи и Португалия по време на своето председателство заяви премиерът на страната Антониу Коща

Сред приоритетите на португалското председателство е и постигането на напредък по двойния преход в ЕС – климатичен и дигитален. Португалия планира и среща на върха на 7 и 8 май в Порто, посветена на социалните въпроси, на която се очаква страните членки на поемат ангажимент за развиване на социалните права на европейците.

По време на португалското председателство ще се очертаят и отношенията между ЕС и новия американски президент Джо Байдън.

Лисабон ще трябва да се опита и да постигне напредък в работата по приемането на новия Миграционен пакт, представен от ЕК през септември.

Португалският министър-председател Антониу Коща ще делегира голяма част от отговорността на своя външен министър Аугусто Сантуш Силва.

„Добавената стойност, която ще донесем по отношение на вътрешните работи, ще се съсредоточи върху социална Европа. Във външните работи ще възобновим политическите и икономическите преговори с Индия и ще обърнем специално внимание на нашите отношения с най-близкия и допълващ се континент, Африка. „, обясни по-рано Силва пред Евронюз.

По време на последното португалско председателство на Съвета през 2007 г. ЕС подписа Договора от Лисабон и също така проведе важна среща на върха Европа-Африка.

„По време на нашето председателство вероятно ще имаме сключването на споразумението след Котону, голямото споразумение за сътрудничество между Европейския съюз и страните от Карибите, Тихия океан и Африка на юг от Сахара. Ние също трябва да подготвим срещата на върха между двата континента, Европа и Африка“, добавя Аугусто Сантуш Силва.

Пандемията засяга живота на милиони европейци, а Португалия ще трябва да гарантира, че продължаващата кампания за ваксинация е успешна. Най-голямото предизвикателство обаче е възстановяването от икономика, разрушена от COVID-19. След шест месеца германско председателство, сега е ред на Антониу Коща да вземе съдбата на Европа в свои ръце.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук