„мек Брекзит”

Довечера официално Брекзит ще влезе в сила, четири години след референдума, на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз. От утре Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз. Сделката за бъдещите отношения с Европейския съюз беше одобрена от британския парламент и кралица Елизабет Втора.

Парламентът и Кралицата казаха „да“

По време на спешно заседание, за което парламентаристите прекъснаха коледните празници, документът първо беше одобрен от долната Камара на общините, след това – от горната Камара на лордовете. След това, връщайки се непроменен в долната камара, той най-накрая беше приет.

След ратификацията на споразумението и от британския парламент, премиерът Борис Джонсън заяви, че тази нощ за Великобритания настъпва ново начало в историята и нова глава в отношенията с Европейския съюз, като неин най-голям съюзник.

Часове по-късно кралица Елизабет II издаде така нареченото „кралско съгласие“ към законопроекта за отношенията между Лондон и Брюксел след Брекзит, което означава влизането му в сила.

Така Великобритания, след подписа на кралицата върху законопроекта и предходната процедура за неговото разглеждане в двете камари на законодателния орган, завърши процеса на ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с Европейския съюз, постигнато на 24 декември и което ще определи условията на отношенията между страните от 1 януари 2021 г.

В навечерието на Нова година, така нареченият преходен период ще престане да действа за страните и Брекзит, одобрен от британците на референдум през 2016 г., ще бъде окончателно приложен: страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Краят на една четиригодишна сага

Формално дискусиите за Брекзит между Лондон и Брюксел започнаха на 29 март 2017 г. Тогавашният министър-председател на Великобритания Тереза Мей уведоми властите на ЕС за официалното стартиране на излизането на страната от ЕС.

Самите преговори между Великобритания и ЕС започнаха на 19 юни 2017 г. и първоначално бяха планирани за две години, но бяха удължавани няколко пъти. Обединеното кралство напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г., като се съгласи на 11-месечен преходен период, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Лондон, включително тези, свързани с търговията на единния пазар.

На 24 декември Брюксел и Лондон постигнаха компромис по текста на споразумение за партньорство след края на прехода след Брекзит. Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние сделката предвижда свободна търговия без квоти и тарифи, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси.

Страните възнамеряват да осигурят на своите граждани равен достъп до социалните системи на другите. В същото време, ЕС и Великобритания отказаха да координират действия в областта на външната политика, санкционните режими и отбраната.

Европейската комисия ще има срок до 28 февруари, за да завърши целия процес на ратификация, който ще включва гласуване от Европейския парламент. От 1 януари до тази дата споразумението за партньорство след Брекзит ще действа временно, тоест без да бъде ратифицирано от ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук