На 25 март 44-то Народно събрание ще проведе своето последно заседание. В дневния ред има една-единствена точка – депутатите да приключат своята работа.

Това Народно събрание ще влезе в историята с няколко неща – първо, преместването в новата сграда, което се готвеше в продължение на няколко години, както и че то е първото НС с пълен мандат от 2009 г. насам.

Скандали между управляващи и опозиция, сложни процедурни хватки, бойкот на заседанията, викове „оставка“ в пленарната зала. Трудно би било да се проследят всички сюжетни линии, развили се през последните четири години в законодателния орган.

Първото заседание на 44-то Народно събрание се провежда на 19 април 2017 г.. Оттогава досега народните представители гласуваха промени в стотици законопроекти и одобриха оставките на няколко министри от кабинета, включително и на един вицепремиер.

Макар парламентът да стартира работата си под ръководството на Димитър Главчев от ГЕРБ, това не беше за дълго. Само след няколко месеца след остър дебат в залата, от който беше отстранена лидерката на БСП Корнелия Нинова, Главчев сдаде поста на Цвета Караянчева, около която през последната година се заформиха редица скандали.

От 44-ият парламент си тръгнаха и някои знакови за политическия живот лица. Сред които бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който основа собствена партия със заявка отново да участва в парламентарния живот. Напусна го и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който замени депутатската банка с място в Столичния общински съвет.

През последните 4 години депутатите са натрупали 5163 неизвинени отсъствия от заседания. Депутатът от ДПС Делян Пеевски стана обект на редица коментари, след като справка на сайта на парламента показа, че почти всички от отсъствията му са извинени.

При разгорещяване на дебатите пък са били наложени общо 28 наказания – порицания, забележки и отстраняване от заседания. Рекордьор в тази класация е Павел Шопов от „Атака“, който е санкциониран цели 9 пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук