Северна Корея ракети

Северна Корея изстреля две балистични ракети в морето близо до Япония в четвъртък, заяви японският премиер. Това увеличава напрежението преди Олимпийските игри в Токио. Също така засилва натиска върху администрацията на Байдън, докато тя изготвя политиката си за Северна Корея.

Ракетите подчертават опасността от незаконната програма на Северна Корея за нейните съседи и международната общност, се казва в изявлението на индо-тихоокеанското командване на военните в САЩ.

Командването заяви, че следи ситуацията и се консултира със съюзници.

Япония подаде официален протест чрез посолството си в Китай и заяви, че тестът заплашва мира и безопасността в региона, докато Съветът за национална сигурност на Южна Корея изразява дълбока загриженост.

Японската брегова охрана заяви, че първата ракета е била забелязана малко след 7 часа сутринта и изминала около 420 км. Последвала е втора 20 минути по-късно, която е прелетяла около 430 км. Това показва, че ракетите са оръжия с малък обсег.

Преди това Северна Корея е изпробвала ракети над Япония. Те са били в състояние да носят ядрени бойни глави и да достигнат до всяка точка на Съединените щати.

„Първото изстрелване от по-малко от година представлява заплаха за мира и стабилността в Япония и региона и нарушава резолюциите на ООН“, заяви японският премиер Йошихиде Суга в коментари, излъчени от обществената телевизия NHK.

Изстрелванията съвпаднаха със старта на щафетата за олимпийски огън в Япония в четвъртък. От днес започна четиримесечно отброяване до летните Олимпийски игри в Токио, които през 2020 г. бяха отложени заради коронавируса.

Суга заяви, че ще осигури безопасност по време на Игрите. Той ще обсъди проблема със Северна Корея с американския президент Джо Байдън. Това вероятно ще се случи по време на посещението му във Вашингтон следващия месец.

Съвместният началник на щаба на Южна Корея съобщи по-рано, че поне два „неидентифицирани снаряда“ са изстреляни в морето между Корейския полуостров и Япония от източния бряг на Северна Корея.

Нямаше официален коментар от Белия дом или Държавния департамент за теста.

Предизвикателство за политиката на САЩ

Северна Корея не е тествала ядрено оръжие или своите междуконтинентални балистични ракети с най-голям обсег на действие от 2017 г. насам, преди историческата среща между лидера Ким Чен Ун и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

Администрацията на Байдън е на „последния етап“ от преразглеждането на своята политика за Северна Корея, казаха пред Ройтерс висши американски служители тази седмица.

Анализаторите отбелязват промяна във формулировката от предишната администрация, подчертавайки „денуклеаризацията на Северна Корея“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!