непушачите

1. Бедността е една от най-големите предпоставки за тютюнопушенето

„В повечето случаи пушенето е най-разпространено сред най-бедните прослойки от населението.“, казва поведенческият специалист Скот Лайшоу, доктор на науките, професор по изследване на здравните услуги в клиниката Майо пред BuzzFeed Health.

Истина е, че 26% от хората, които живеят под прага на бедността в САЩ, пушат цигари, в сравнение с 15% от хората, които живеят над него, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

2. Конформизъм и натиск от определени групи

Тютюнопушенето е просто по-прието в определени среди. Докато корпоративните компании и офис сградите обикновено се опитват да дестимулират тютюнопушенето, това не е задължително за хората, които работят извън корпоративната среда, казва Лайшоу.

3. Липсата на образование играе голяма роля

С повишаването на нивото на образованието спада и процентът на хората, които пушат; само 5% от хората, които имат докторантура пушат, в сравнение с 43% от хората със средно образование. Тук отново роля могат да играят социално-икономически фактори, но също така е възможно хората с по-ниско образование да не са наясно с рисковете от тютюнопушенето, казва д-р Даяна Стюарт Хувър, асистент в катедрата по изследвания на здравните различия в Тексаския университет. „Те могат да знаят, че е свързано с появата на рак на белия дроб, но не и че е свързано с честотата на поява на много други видове рак.“

4. Психичните заболявания могат да доведат до желание за пушене

Данните показват, че хората, които имат психично заболяване, са по-склонни да пушат, казва Лайшоу. „Има спекулации, че някои от тях може да пушат, за да се самолекуват. Знаем, че когато човек пуши, това оказва влияние върху мозъка му. Кара хората да се чувстват по-добре. Успокоява ги малко. Това повдига настроението. “

5. Просто е изключително трудно да спреш да пушиш

„За много хора, които пушат, отказването от цигарите ще бъде най-трудното нещо, което някога ще направят. Разбира се, най-смисленото нещо, което биха могли да направят също … по отношение на здравословното им състояние и във връзка с дълголетието им“, казва Лайшоу.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!