сгради, изкуствени обекти
източник: Slavorum

Има нещо в изоставените сгради, което привлича търсачите на силни усещания от всички възрасти – вероятно тяхното зловещо минало, застиналата им поза или просто идеята, че вътре могат да се срещнат с духове.

Подобни сгради могат да се намерят в цяла България. Някои от тях са изоставени, а други – все още са загадка, пише „Славорум”.

ИПК Родина

Вероятно най-известната изоставена сграда в страната, която е трябвало да бъде издателство, наречено Родина. Тя е „кацнала” на един от входовете на София.  С дългогодишна история, датираща от 1976 г., масивната сграда така и не е завършена. Първоначалната идея била това да е най-големият издателски комплекс на Балканите, с подземен паркинг на две нива, басейн и стотици офиси. С течение на годините 50 000-те квадратни метра земя, които трябвало да приютят целия комплекс, многократно са сменяли собственика си.

сгради, изоставени, паметници

Царската гара в Казичене

Това, което някога е била славна и високо ценена гара, сега изглежда като тъжно извинение за разруха. Построена в началото на 1900-те години, столетната конструкция днес няма и помен от предишната виенска изящност.

сгради, изоставени, паметници

Посещавана от много местни и чуждестранни кралски особи през годините, железопътната гара е построена в чифлика на цар Фердинанд. Макар и смятана за сграда с историческо и културно значение, днес Царската гара тъне в мизерия и едва ли някога ще бъде възстановена.

Резиденция Банкя

Така наречената резиденция на Банкя, пищното имение на бившия комунистически лидер Тодор Живков, има зловещо минало, което винаги е било плод на много спорове.

В края на 20 век първоначално планираната като сграда за СПА и уелнес, е превърната в личен имот на Живков.

сгради, изоставени, паметници

През 1989 г. той е изгонен от там от служителите на фондацията „Масако Оя” – японска компания, която притежава 51% от  вече несъществуващото дружество „Софийски голф и кънтри клуб“, основано на 20 юни 1991 година.

Въпреки обещанията, че обединените сили между японската фондация и българското правителство ще изградят най-голямото спа център и голф игрище на Балканите, плановете не били нищо повече от голяма лъжа.

Има теории, че след като Живков бил изгонен от там, сградата се превърнала в свърталище на разврата.

Фондация „Масако Оя” взела парите и изчезнала.

Лудницата в Боровец

Като популярен зимен курорт и ски дестинация Боровец е обожаван от туристите от близо и далеч, въпреки че пази мрачна тайна, за която малцина знаят – изоставена болница, която изглежда, точно като излязла от някой филм на ужасите. Разрушената сграда и нейният интериор не предполагат, че става дума за място, на което са правени ужасяващи експерименти. Но останките от медицински картони и книги по клинична медицина от 19 век намекват, че някога тази сграда е била използвана за лудница.

сгради, изоставени, паметници

Бузлуджа

Изоставеният монумент на БКП изглежда точно като НЛО, кацнало върху планинския връх Бузлуджа. Построена в началото на 70-те години тази странна сграда би струвала днес 35 милиона долара.

Бузлуджа

Предполага се, че архитектурната символика представлява футуристична промяна в чест на движението на комунизма. Макар и напълно опетнен от тестовете на времето, вандализма и естествената ерозия, паметникът често се разглежда като една от най-красивите изоставени сгради на земното кълбо.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук