Владимир Кисьов
на снимката: Владимир Кисьов
Владимир Кисьов е роден на 30 септември 1947 год. в София. През 1992 г. е назначен за главен експерт в Министерството на промишлеността и е отговарял за преговорите за асоцииране на България към ЕС.
На 21 януари 1999 г. е назначен за зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС. Една година по-късно е назначен за секретар на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет, председател на Координационния съвет за подготовка за присъединяване към ЕС и заместник на Главния преговарящ с ЕС.
От 2000 г. е Главен преговарящ с ЕС, като си запазва поста на зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията.

 

Вчера изненадващо БСП за пореден път призоваха за отмяна на санкциите срещу Русия. И БСП, и президентът са повдигали вече тази тема, но обикновено по време на избори. Какво, според Вас, означава това? Защо сега?

Защо казвате изненадващо? Това е постоянно поведение на БСП и няма нищо общо с европейското поведение на българските политици. Ние сме член на Европейския съюз и би трябвало поведението да бъде такова, каквото е необходимо в общата политика за спазване на правилата в международните отношения.

Може ли да се твърди, че става дума за намерение на БСП за преориентация на страната? Иска ли фактически БСП промяна на българската позиция, което би означавало България да се конфронтира с ЕС?

Какво означава преориентация? Това означава потапяне в нищото. Защото няма към кое друго да се ориентира ценностна система, освен към Европейския съюз и системата за отбрана на НАТО. Другото е да желаеш лошото на собствения си народ.

Какво би допринесъл Евразийския съюз. Ние бяхме в подобен съюз – Съветският. И знаем какво беше – нито свобода, нито свободно движение на стоки, нито на хора. Всичко беше ограничено. Това ли искаме? За това ли мечтаем – да загубим ценностите?

Смятате ли, че е възможно, след като субсидията за партиите беше намалена на 1 лев, БСП да очакват пари от Русия като Фараж и Льо Пен?

Те достатъчно си финансират по косвени начини, чрез техни фондации и сдружения. Това е мобилизация на този електорат, който би гласувал за БСП на местните избори. Това е основната цел, сега месец-два преди изборите.

Има ли нещо общо със сделката за самолетите?

Разбира се. Те не могат да се успокоят, че не са успели да провалят сделката за Ф-16, която е стратегически важна за управата и сигурността на България, като член на НАТО и ЕС.

Не е ли това пореден подарък от БСП и Нинова за правителството, тъй като това искане легитимира ГЕРБ като единствената проевропейска партия? Не идва ли в правилния момент за правителството?

Знаете, че аз съм от СДС и не считам, че ГЕРБ е единствената проевропейска партия. Позицията на СДС, от основаването до днес, е била проевропейска и за всички ценности, за които говорихме досега. Така че, ГЕРБ е най-голямата в момента партия, която изповядва тези ценности, но от самите промени от 1989г. СДС е носител на тези ценности, без да си променя по никакъв начин позицията.

Като парламентарно представена партия ГЕРБ – да. Виждате, когато става въпрос за ценностите, с които се гарантират отбраната и сигурността, дори и ДПС категорично застават и зад покупката на изтребителите Ф-16, така че, трябва и на тях да отдадем заслуженото за тази позиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук