сателит

Ракетата „Фалкън 9“ беше изстреляна от космическата компания „Спейс Екс“. На борда и се намират първите 60 сателита от съзвездието „Старлинк“ – мрежа, чиято цел е да осигури високоскоростен интернет от космоса. Очакванията са ден тя да наброява до 12 000 сателита.

Изстрелването беше осъществено успешно от космодрума в Кейп Канаверъл, щата Флорида. Втората степен на носещата ракета ще започне да освобождава постепенно сателитите, когато достигне височина от 440 километра. След това те ще използват собствени двигатели, за да се подредят в относително ниска орбита около Земята – на височина от 550 километра.

 

Това е малко по-високо от Международната космическа станция, но доста под височината на останалите спътници, някои от които са на геостационарна орбита от 36 000 километра.

Компанията на милиардера Илон Мъск се бори за водещо място на пазара за космически интернет. Всеки от сателитите от съзвездието „Старлинк“ тежи едва 227 килограма. Мрежата ще започне да работи след като първите 800 сателита от нея бъдат активирани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!