Турция
Снимката е илюстративна

Инфлацията на потребителските цени в Турция се повиши през ноември до най-високото си ниво от близо една година. Това показват данните на Турския статистически институт, публикувани днес, цитирани от БТА.

Индексът на потребителските цени се повиши до 61,98 процента на годишна база през миналия месец. През октомври в страната бе отчетена инфлация от 61,36 на сто, припомнят местните медии.

Нивото на инфлация през ноември е най-високото от декември м. г., когато бе 64,27 на сто.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки през ноември се увеличиха с 67,16 на сто на годишна база. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 82,13 на сто, а за транспорт – със 70,04 процента.

В сравнение с предходния месец потребителските цени са се повишили с 3,28 на сто.

На 23 ноември Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за шести пореден месец до 40 на сто – най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук