трафик

Засиленият трафик сутрин е един от най-големите проблеми за работещите. Дали е причинен от катастрофа, ремонт на пътя, или просто сте попаднали в час пик, трафикът може да бъде изключително опасен. Представяме ви 7 съвета за това как да се справяте с трафика по-ефикасно.

 1. Забавете

Когато има повече коли от обичайното на пътя, скоростта на движение също става по-ниска. Често в такива ситуации шофьорите увеличават скоростта, за да не закъснеят, но в условията на засилен трафик това може да стане причина за катастрофа. Запомнете, че винаги трябва да подхождате с внимание, тъй като препятствията могат да се появят отвсякъде.

 1. Не се движете на зигзаг

Внезапната смяна на лентите, за да се придвижвате по-бързо напред, може да бъде много опасна. Другите шофьори не могат да предвидят вашите действия, а вие не можете да предвидите техните. Затова най-добрият вариант е да останете във вашата лента и да се местите само при необходимост.

 1. Използвайте мигачи

Част от шофьорите не използват мигачи, когато са на пътя. Но когато има много други превозни средства около вас, е от изключително значение останалите да знаят какво смятате да предприемете.

 1. Планирайте

Планирането може да ви спести пътуването в трафика. Някои аспекти, които да имате предвид

 • Времето – лошото време често става причина за трафик, тъй като шофьорите намаляват скоростта си на движение.
 • Ремонти – проучете предварително, дали има ремонти на пътя, за може да изберете алтернативен маршрут.
 • Празниците – празници, състезания, паради и др. често стават причина за засилен трафик.
 • Часът – планирайки пътуването си около час пик (вечер и сутрин), ще ви спести чакането на пътя.
 1. Отстранете предметите, които ви разсейват 

Средностатистическото съобщение се пише за около 5 секунди, като през това време отмествате погледа си от пътя. С многото коли наоколо дори и 5-те секунди могат да станат причина за сериозна катастрофа.

 1. Спазвайте дистанция

Препоръчително е да държите дистанция от 3 секунди с шофьора пред вас. Добър начин да изчислите това е с неподвижни обекти. Започнете с броенето, когато колата пред вас задмине улична лампа и ако вие стигнете при лампата за 3 секунди, значи дистанцията е безопасна.

Внимавайте и за стоповете на колата пред вас.

 1. Не се разконцентрирайте

Трафикът често е причинен от катастрофа или от някакъв спешен случай. В такава ситуация не позволявайте на това да ви разсейва. Внимавайте и наблюдавайте колите около вас. Не се обръщайте, за да гледате катастрофа, която не ви засяга пряко.

Надяваме се, че имайки предвид тези съвети, пътуването в трафика следващият път ще бъде малко по-лесно и по-безопасно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук