Мика Зайкова
на снимката: Финансовият експерт Мика Зайкова

Необходимо е сериозно реформиране на Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно думите на финансовия експерт Мика Зайкова. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ тя каза:

Миналата година увеличихме средствата в НЗОК с 490 млн., а в бюджета на НЗОК ръстът е 395 млн. Да, обаче ние наливаме пари в нереформирана система. По целия свят няма система, която да е с клинични пътеки, защото в тях се остойностява лечението, апаратурата и лекарствата, но не труда на лекарите и сестрите.

И добави:

„Ние направихме тази система, за да може като си платиш здравната вноска, да имаш достъп до здравеопазване във всяка болница в България и да не мислиш за пари. А те сега, ако направят това нещо, то се променя духа на системата. Това нещо трябва да бъде съгласувано с цялото общество. Ние години наред внасяме вноски. По време на Симеон Дянков имаше един огромен резерв – това са нашите вноски – 1,5 млрд. Какво направи той? Приватизира ги. Вкара ги във фискалния резерв, но не ги върна. Това са нашите пари, ние сме ги платили. Ако този 1,5 млрд. се върне в НЗОК, нещата ще бъдат далеч по-добри. Но само при реформа. Защото сега пълним каца без дъно. Няма ли реформа, няма ли контрол – каца без дъно.”

Цялото интервю с финансовия експерт Мика Зайкова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!