Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 8 човека за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

На едно от лицата са повдигнати обвинения за вторични престъпления – избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв. Други трима са обвинени в държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери, съобщиха от прокуратурата. В рамките на деня обвиненията ще им бъдат предявени.

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвинените ще бъде наложено задържане до 72 часа с оглед осигуряването им пред Специализирания наказателен съд и разглеждане на искане на СП за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Прокуратурата проведе акция в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. Над 10 лица са задържани при акцията на Специализираната прокуратура в офисите на трите дружества, обяви вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че по негова информация сред задържаните е и бизнесменът Миньо Стайков.

Зам.-главният прокурор съобщи, че делото е образувано преди около два месеца. Тогава стана ясно и, че е открита фабрика за незаконни тютюневи изделия в Карнобат. Печалбата, която е била от 2,5 млн. лв. на седмица. Тоест, 6 млн. лв. на месец, разясни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили – имали са спални помещения, фитнес, всички удобства.

„Проверяват се различни неща, свързани с тази фабрика – „Винпром“, дали декларираните продажби съответстват на произведената стока, проверява се дали е спазван акцизния режим. „Винпром“ не може да участва. Ако някой укрива данъци и извършва данъчни престъпления, това са конкретни физически лица. Те би трябвало да са управители или представители на определени търговски дружества – фирми“, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който ръководи на място спецакцията за претърсвания, свързани с пране на пари и укриване на данъци.

Фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!