На три лица е поискана мярка задържане под стража, сред тях е и Миньо Стайков. Другите две лица се издирват, съобщиха на брифинг в спецпрокуратурата по случая със спецакцията на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. 8 души имат повдигнати обвинения за участие в оргнизирана престъпна група за укриване на данъци, свързани с трите дружества, чийто собственик е Миньо Стайков. Това съобщиха от Специализираната прокуратура във връзка с проведената в сряда акция.

Петима от обвинените са задържани, един е обявен за международно издирване, а двама – за национално, тъй като няма данни да са напуснали страната.

При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица.

„При проверката стигнахме до данни, че се извършва и данъчни престъпления. Доказателствата сочат, че въпросното лице извършва дейност в нелегалната тютюневата фабрика и влага парите в легален бизнес“, съобщиха на брифинга.

В разкритата фабрика в промишлената зона на Карнобат са работили чуждестранни служители, които не са напускали фабриката. По време на акцията в помещението не са били открити хора, но машините са работили. Това разкри на брифинга в Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който е наблюдаващ прокурор по делото.

„Създаден е режим на работата в която са работили чужди граждани, които не са напускали фабриката. Вътре има изградени помещения, в които те са живели. Това е направено с цел да не се разбира,че там върви дейност. Дори за да не се трупат сметки за ток осветлението е подсигурявано с агрегати“, добави Кънев.

Той подчерта,че оборудването във фабриката е професионално и е на стойност над 4 млн. лева. 2000 цигари на минута са се произвеждали, а на седмица 10 000 мастербокса, които са се търгували на външни пазари.

Произвежданите цигари са чуждестранни марки и се смята,че те дори може да са били по-вредни от стандартните, уточни той и подчерта,че фабриката работи повече от година като в цялата схема са участвали 20 легално действащи фирми, през които са се препирали парите.

„Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността й. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група“, каза Кънев и подчерта,че обвинението за данъчните измами не е за укриване, а за некоректно подавани данни, които е накарало да им се върнат данъци от бюджета.

Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции, заяви наблюдаващият прокурор.

Претърсени са 38 адреса на различни дружества, събрани са конкретни факти, които насочват към високото ниво на тази организирана престъпна група.

Открити са печати на кухи фирми, както и на банка, оперираща в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!