Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони. От тях петима са с мярка „задържане под стража“ за 72 часа, съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Действията се извършват от следователи на Специализираната прокуратура съвместно с ДАНС и подпомогнати от МВР. Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение за злоупотреби с фондове на ЕС. Разследват се отпускане на средства за периода 2015 – 2018 година. Разследването за злоупотреби е свързано с Програмите за развитието на селските райони и по програмата за конверсия на лозя, на които принципал е ДФ „Земеделие“.

Заместник-главният прокурор разкри, че по различни мерки на земеделските програми от Фонд „Земеделие“ са отпуснати и одобрени средства от фондове на ЕС. По едната програма са отпуснати 11,5 млн. лева. След намесата на прокуратурата парите не са стигнали до престъпната група. По втората програма „Конверсия на лозя“ са поискани над 7 млн. лева. Получени са 5 млн. лева. Останалите пари не са платени.

В схемата фирмите, които са кандидатствали по програмите, реално не са били свързани с реалните собственици. Фирмите обаче са били свързани с бизнес империята „Карнобат“, разкри още Гешев.

В следващите дни екип от прокурори ще реши какви мерки за неотклонение ще вземе за осемте обвиняеми лица. Разследването ще обхване и служители на Фонд „Земеделие“ дали са осигурявали чадър над фирмите, кандидатствали за евросредствата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук