Даниел Смилов
на снимката: Даниел Смилов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът Даниел Смилов коментира политическата обстановка на фона на започващата с пълна сила предизборна кампания за европейските избори.

По думите му, макар у нас да има много патриотически и дори национал-популистки партии, това не е опасно за проевропейски насочените българи и няма възможност те да останат непредставени в следващия Европейски парламент. Причината е, че конкуренцията между подобни формации е твърде силна, а прагът за влизане – твърде висок.

„Проблемът не е толкова, че има много партии в патриотичното или национал-популисткото. Те в някакъв смисъл най-вероятно ще „изядат” част от гласовете си и ще получат малко представителство. Поне от социологическите сондажи, които четем към момента може би една или максимум две имат шанс да пратят по един депутат.”

Въпреки че популисткото движение набира сила и в България, в Западна Европа проблемът е по-сериозен. Смилов се присъедини към анализаторите, които прогнозират, че националистическите и национал-популистките партии ще вземат около 1/3 от местата в следващия ЕП, но по думите му това не е опасно и няма да доведе до резки промени в политиките на ЕС, ако останалите проевропейски настроени партии се обединят.

Процесите около Брекзит консолидираха европейските граждани и все по-малко от тях мислят за разпадането на европейския проект като възможност за по-добър живот. Все по-малко искат и излизане на собствената им държава от ЕС след като видяха безизходицата, в която изпадна Великобритания, категоричен е анализаторът.

Цялото интервю с Даниел Смилов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!