87% от българските деца са в интернет, всяко 5-те дете е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи, а 48% от децата не могат да различат в тази среда дали една информация е истина или лъжа. Дигиталният свят крие невероятен потенциал, но и крие твърде много рискове и опасности. Това стана ясно днес по време на конференцията на тема: „Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 г.“, организирана от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). На нея бе представен обширен доклад, бяха разиграни скечове от млади хора и варианти на възможни ситуации, свързани с деца, в социалните мрежи.

Животът на децата вече е невъзможен без интернет, което няма нищо общо с детството на предишните поколения, заяви Мария Хесус Конде, председател на УНИЦЕФ за България при откриването на конференцията, цитиран от БНТ. Времената, обаче, се промениха и тази година годишният ни доклад установи, че цифровия свят промени децата, което върви в пряка връзка с тяхното опазване от опасностите, които дебнат в него, поясни Конде.

Има около 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това трябва да се промени, защото сред тях са и деца в неравностойно положение, живеещи сред лишения, продължи тя. Нашата задача е всяко дете по света да има такъв достъп, но интернетът, освен потенциал, носи и риск от престъпления, затова е необходимо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от опасностите, които дебнат в дигиталния свят, каза Конде. Важно е чрез различни институции, включително и чрез министерството на образованието, да гарантираме и да предотвратим тези рискове, коментира тя. Цифровите технологии променят детството и децата в България не се различават от връстниците си в други държави, посочи представителят на УНИЦЕФ за България.

През 2016 г проучване показа, че 87% от децата в България използват интернет и този процент всяка година се повишава, но трябва да сме сигурни, че институциите са добре обучени, оборудвани и имат разбиране за опасностите в интернет. За нас като организация е важно как вие тук виждате тези проблеми и какви идеи имате в тази посока, обърна се Конде към участниците в конференцията.

Трябва да подпомогнем по-най добрия начин инициативите, свързани със сигурността на децата в дигиталния свят и затова ще работим активно на ниво правителство, в рамките на консултативния орган с участието на деца и на другите институции в България, заяви председателят на ДАЗД Офелия Кънева, която е съорганизатор на форума. Тя изрази надежда, че всички, които полагат усилия в тази сфера, ще се присъединят категорично към предстоящите инициативи , и това ще са всички заинтересовани и ангажирани с тази проблематика.

Дигиталните технологии са променили света, но те са променили и самите деца, заяви при представянето на основния доклад Клара Сомарин, специалист „Закрила на детето, експлоатация и насилие” от централата на УНИЦЕФ. В Африка над 60% от децата нямат интернет, докато в Европа този процент е 4, каза тя, за да представи нивото на икономическото разделение и неравенствата по света. Тези цифри говорят за маргинализация на определени слоеве от населението, на цели държави и региони, което намалява шансовете им за успех в живота. От друга страна насилието, сексуалните престъпления и агресията навлязоха и в интернет, по начин сходен с този, който е в самия живот. Никога не е било по-лесно, отколкото сега в интернет да се стигне до едно дете и да се превърне то в жертва. Най-трудното за правоприлагащите органи е постоянно променящата се среда на технологиите, посочи Сомарин, а родителите много малко знаят колко лични данни децата могат да качат в интернет и този потенциален риск е огромен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!