На снимката: Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп.

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи идеята на бившия си съветник по национална сигурност Майкъл Флин да даде показания в Конгреса в разследването за евентуална руска намеса в президентските избори. По-рано през седмицата стана ясно, че Флин е готов да се яви пред Комисията по разузнаване в замяна на получаване на имунитет.

В изявлението на адвоката на Флин се казва, че клиентът му има какво да разкаже, но за целта трябва да получи гаранции, че няма да бъде несправедливо разследван. В Туитър президентът Тръмп подкрепи искането и сравни течащото в момента разследване с „лов на вещици.

В петък говорителят на Белия Дом Шон Спайсър поясни написаното от Тръмп:

Той смята, че Майк Флин би трябвало да даде показания. Той смята, че Флин би трябвало да отиде и да направи каквото е необходимо, за да даде светлина на историята.

Попитан дали администрацията се притеснява от това,  което Флин би казал, Спайсър отговори с „Не.“

Топ демократът в Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф коментира, че има интерес към показанията на Флин, но допълни, че е прекалено рано да се говори за даване на имунитет. Молбата за имунитет е подадена в Департамента по правосъдие и тя може да бъда уважена въпреки нежеланието към момента на демократите за подобна стъпка.  Шиф в изявление посочи, че интересът на Департамента по правосъдие за изслушване на Флин може да вземе превес пред настроенията в Конгреса.

Междувременно, медиите в Америка припомнят изказване на Флин от септември миналата година по телевизия Ен Би Си той каза:

Когато ти дадат имунитет това означава, че може би си извършил престъпление.

Думите му тогава са били по повод хора от екипа на кандидата за президент Хилъри Клинтън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук