Философи, древни сгради и митология са първите неща, които се появяват в съзнанието ни, когато мислим за древна Гърция. Обаче ще останете изненадани, че древните гърци са били.. меко казано  доста луди и сега ще ви покажем защо.

Представяме ви 9 зашеметяващи  странни неща за тях, за които сме сигурни, че никога не сте чували.

Лекарите са вкусвали ушната кал на пациента, за да разберат какво е заболяването му 

Древни гърци 1

Е, основните симптоми са достатъчни, за да се направи диагноза, но дегустацията на ушна кал на пациента е обичайна практика сред много лекари. Те са вярвали, че всички телесни течности имат специфичен вкус и ако той е променен, това може да означава някакъв вид заболяване. Така че, ако бяхте пациент в древна Гърция, най-вероятно лекарят щеше да придържа пръста си в ухото ви и да опита от ушната ви кал. И нека не говорим за другите телесни течности…

Потта на спортистите се използвала за облекчаване на мускулното напрежение

древните гърци

Преди да започнат спорните занятия в гимназиона, спортистите се покривали със зехтин. След това маслото заедно с потта, било изстъргвано с помощта на специални метални скрепери. Тази смес се изливала в бутилки и по-късно се продавала за медицински цели, като например лечение на мускулно напрежение.

Жените кихали, за да избегнат бременността 

Древни гърци 3

Според общоприетото мнение, за да се предотврати бременност, жената трябвало да… киха веднага след секс. Както можете да предположите, методът е бил безполезен. Друг метод е да се разтрива паста от борови смоли и мед върху гениталиите.

Вместо тоалетна хартия се използвали камъни и гъби за чинии

Древни гърци 4

Никой не използвал тоалетна хартия тогава, защото е нямало. Но тялото имало нужди и трябвало да използват помощта на камъни и закръглени фрагменти от керамика. Гърците казвали, че „3 камъка са достатъчни, за да се избършете”.  По-заможните древни гърци са използвали нещо като гъба за миене на чинии, прикрепена към пръчка.

Телата на мъртвите се закрепяли в гробове с камъни, така че да не могат  да се издигнат от гробовете си

древните гърци

В някои древни гръцки гробове археолозите са открили скали и фрагменти от амфори върху ръцете, краката и главите на мъртви тела. Така стигнали до извода, че дори древните гърци са имали предразсъдъци и страхове. Както в този случай: страхът от зомбита ги карал да поставят камъни върху телата на умрелите, за да не се издигат от гробовете си.

Мъжете с малки гениталии се смятали за много привлекателни 

древните гърци

Древна Гърция има свои собствени стандарти за мъжка красота. Статуите, стенописите на храмовете и изкуството върху вази изобразяват герои, богове и спортисти като силни, обезкосмени мъже с доста малки гениталии. Сатирите, от друга страна, изглеждат по-скоро като старци с доста впечатляващо малки мъжки органи. Големият мъжки полов орган се смятал за вулгарен и непривлекателен.

Спортистите в гимназиите тренирали голи 

древните гърци

В гръцките гимназиони всички спортували упражнения без дрехи. Тези, които са се срамували от телата си, са били строго порицавани и свързвани с варварските начини на мислене.

Хвърляне на ябълка по момиче значело, че я обичате 

древните гърци

Съвременните начини за изразяване на чувствата към жена са доста прости: можете да й дадете цветя или вкусни шоколадови бонбони. Древните гърци обаче са имали други романтични жестове – хвърляне на ябълка по момичето, което харесвали. Това странно действие понякога е означавало и предложение за брак.

Обраслите вежди са били символ на сексуалност

Древни гърци 10

Ако искате някой да ви хвърли ябълка, трябва най-малкото да следвате най-новите модни тенденции. Една от тях е била да не скубете веждите си. В древна Гърция жена с тази красота била смятана за много привлекателна и веждите й често са били обект на ревност сред другите жени. Тези с тънки вежди трябвало да зачервят веждите си или да си залепят допълнително парче от животински косми с лепило.

За още интересни и любопитни материали харесайте нашата Фейсбук страница – DEBATI 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!