Джузепе Петерно
източник: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

През живота си 96-годишният Джузепе Петерно се е изправял пред много изпитания – бедност, война, а в днешно време – пред коронавируса. А преди няколко дни той взе последния си изпит, превръщайки се в най-възрастния висшист в Италия.

Тази седмица, бившият железопътен работник получи дипломата си за завършване, под аплодисментите на неговото семейство, учители и състуденти, които са със 70 години по-млади от него.

„Аз съм нормален човек, като всички други”, каза той на въпрос какво е чувството да завършиш на преклонна възраст. „

В началото на 90-те си години, Джузепе завършва „История и философия” в Университета на Палермо. Още от малък той обичал книгите, но така и нямал шанс да учи.

„Казах си – това е – сега или никога и през 2017г. се записах”, каза той пред „Ройтерс”.

„Разбирах, че е късно да започвам тепърва да уча, но си казах, че ще пробвам”.

В сряда той завърши първи в курса си.

Израствайки в бедно семейство в Сицилия, в годините преди Голямата Депресия, Патерно успял да завърши само основно училище. После влязъл във военноморските сили и участвал във Втората Световна война като войник. След края на войната, Джузепе се оженил, родили му се две деца и започнал работа като железопътен работник.

По онова време, цялото се общество се фокусирало върху възстановяването след войната. Затова работата и семейството били приоритети. Но Джузепе решил да учи и завършил гимназия на 31-годишна възраст.

„Знанието е като куфар, който носиш със себе си. Знанието е богатство”, казва мъжът.

Мъжът не мисли да се отказва и вероятно ще продължи обучението си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!