Това, което се случва на улицата, не е е дневният ред на хората с увреждания. Коментарът е на социалния министър Деница Сачева. На извънреден брифинг тя цитира суми, с които правителството подпомага хората с увреждания след като, по думите й, на протеста се случва „тежка злоупотреба с каузите на хората с увреждания“.

Правителствата на Бойко Борисов са увеличили четири пъти средствата за хората с увреждания, обяви още Сачева, и посочи, че те вече са 921 млн. лв. при 245 млн. лв. през 2009 г. Тя призова към повече разум и спазване на закона.

„Не системата убива, омразата убива“, посочи тя и призова медиите да бъдат внимателни при отразяването на случващото се, защото „и тези протести ще минат, но проблемите на хората с увреждания трябва да се решават отговорно“.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях“, подчерта тя.

И добави:

„Въпреки деструктивния характер на поведението на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на Министерството на труда и социалната политика и като член като на тези работни групи тя получава информация и документи, справки. Има възможност да участва в активен диалог и разработването на политиките“, обясни Сачева.

Министърът добави:

„Сами преценете дали трябва да продължавате на наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания. Това не е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации. Тежка злоупотреба с каузите и с това, от което имат нужда хората с увреждания“, добави министърът.

В брифинга участваха и представители на организации на хора с увреждания. От думите на участниците в пресконференцията се разбра, че не са на единни позиции с членовете на „Системата ни убива“ и че в тази организация имало майки на деца с увреждания, но те не представляват всички.

От снощи полицията отказва да допусне микробус, в който има майки на деца с увреждания и две деца, да се присъединят към протестиращите на Орлов мост.

Към протестиращите се присъедини и Мая Манолова, лидер на политически проект, която Сачева поименно назова, че се възползва от ситуацията като е организирала „зловреден хепънинг“, който се представя като защита на хората с увреждания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!