Николай Хаджигенов, протест
На снимката: адв. Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

 

Адвокат Хаджигенов, в петък беше арестуван  Петър Кърджилов – ПР на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, след пререкания с възрастна жена на блокадата на Орлов мост. Във Фейсбук самият той обяви, че е задържан за 72 часа. Нормално ли е, ако залееш с вода някой, да лежиш три дни в ареста?

Не. От гледна точка на правото това е страшна глупост. Ако трябва да влезем съвсем в правото, това е репресия. Няма правна причина някой да бъде задържан за 72 часа заради това. Бих искал да обърна внимание – същата дама, най-вероятно, беше предишния ден пред МС в 7:30 сутринта. Извади лошия късмет да попадне на мен. Стоя няколко минути, опита се, не стана и се изнесе.

На следващия ден, за съжаление, попадна на Кърджилов на Орлов мост и там й се получи. Това трябва да се има предвид. Защото такива неща все по-често ще стават, а блокадите ще се затягат и така…

Казвате, че е попаднала на Вас – опитала се е да Ви провокира ли?

Да и то яростно. Но с мен се спори много лесно. Каза ми, че нарушаваме закона, аз я попитах „Кой закон?”, тя отговори „Законът”. И я помолих да ми обясни кой закон и как го нарушаваме. Вариантът с бастуните и водата е готин, но аз съм се седнал, усмихвам й се и тя не успя. Това е начинът – с усмивка, изкарвате ги до бяс и те си тръгват – не могат да направят нищо.

Когато на агресията се отговори с агресия, се стига до безобразна дивотия, което е грозно. Освен това дава възможност на униформените, които само това чакат, да репресират някой гражданин. Аз не подкрепям постъпката на Кърджилов – намирам я за тъпа и безотговорна, но 72 часа задържане под стража, за нещо, което не е престъпление, е страшна тъпотия и репресия.

Въпросната възрастна дама провокирала ли е Кърджилов?

Аз гледах само клипове, очевидно не съм бил там. Ако бях там, нямаше да се стигне до това. Но от клиповете си мисля, че е същата жена, която предишния ден беше при мен. Тя е явен провокатор. Дали е пратена от някой или е дошла самичка, за крайния резултат не е от значение. Такива хора си има, дори не е нужно никой да ги праща. Това тепърва ще се случва и всички протестиращи от цялата страна трябва да го имат предвид.

Направи впечатление, че единствено „Нова” телевизия снимаха случката. Случайно ли е това, според Вас?

Това направи впечатление на всички и задавайки въпроса „случайно ли е това”, аз ще ви задам още един въпрос – случайно ли беше, че когато задържаха Иванчева пред Спортната палата, там бяха само „кафявите” медии? Те бяха известени предварително и започнаха да снимат веднага този цирк. Според мен, всеки може сам да стигне до отговора.

Вие сте един от организаторите на протестите, за тази вечер отново се подготвя голям протест. Кажете отново какви са исканията Ви и докога ще продължат блокадите?

Гражданското неподчинение ще продължи до постигане на исканията, това е кристално ясно. Исканията са три: оставка на правителството на Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и промяна – да не корупцията да ни управлява и да не позволим Гешев да стои на върха на прокуратурата, което е адски важно. Това е. Лесно, простичко, категорично. Единствените преговори, които са възможни, стават на площада пред МС. Тоест, ние сме готови да приемем оставката на правителството на Борисов сега и ще продължим, докато това стане.

Като гледам как заобикаля София и големите градове, накрая ще стигне до там, че няма да има дупка, в която да се скрие. Защото ние сме хората и сме много.

Смятате ли, че правителството се страхува от служебен кабинет? И има ли основания за това?

Първо говорим за правителство, чийто началник носи червен конец против уроки. Толкова по въпроса дали се страхува. Страхува се, разбира се.

Второ тази долнопробна пропаганда, че това ще е правителството на Радев…от 1991г., от когато действа настоящата Конституция, ние неизбежно имаме служебни правителства, които всеки път са назначавани от съответния президент, защото така казва Конституцията. Не чувам някой да има упреци от тази страна на пространството за служебното правителство, което назначи Плевнелиев. А хем цялото гражданско и юридическо общество беше вбесено от служебното правителство, което той назначи. И резултатите бяха ясни. Може би този път ще имаме най-накрая служебно правителство, което ще свърши най-важната работа, за която е създадено – да осигури максимално честни и прозрачни избори. Може би. Не смея да се надявам, познавайки политическата ни история.

Това е причината, поради която ГЕРБ в момента изпитват истеричен ужас от възможността за честни и прозрачни избори, защото тогава ще видим, че тяхната реална подкрепа е 10% (а днес съм щедър).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!