Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

Днес украинците гласуват на президентски избори. За фаворит е сочен комедиен актьор, чиито единствен политически опит се ограничава до това да играе президент в телевизионно предаване.

Успехът на актьора Володимир Зеленски беше почти невероятен, но той успя да прескочи традиционните политици на фона на общественото недоволство от корупцията и стагнацията на жизнения стандарт.

Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

Няколко проучвания, публикувани преди гласуването, дадоха на 41-годишната звезда на политическата комедия „Слуга на народа“ над 25 процента, въпреки че анализатори твърдят, че надпреварата остава отворена.

Друго социологическо проучване дава на досегашния президент Петро Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко около 17%.

Според трето проучване втори е Порошенко, който от 2014 г. ръководи страната с население 45 милиона души, обхваната от сепаратистки конфликт.

избори, Украйна

Комикът Зеленски, чиито привърженици са предимно млади хора, признава, че няма „опит“, но настоява, че има сили да води Украйна.

„Аз нямам всички познания, но сега се уча“, каза той в интервю за АФП този месец.

Критиците посочват неяснотата на неговата предизборна програма, чиито ключови обещания бяха избрани след публично гласуване в социалните медии.

Но поддръжниците му казват, че само съвсем ново лице може да изчисти мрачната политика на Украйна.

Някои обвиняват Зеленски, че действа като фасада за интересите на олигарха Игор Коломойски – собственик на канала, който излъчва спектаклите на артиста, въпреки че Зеленски отрича всякакви политически връзки.

НАЙ-ЛОШОТО СВЪРШИ

Петро Порошенко беше избран за президент преди пет години, след като народно въстание принуди подкрепяния от Кремъл негов предшественик Виктор Янукович да напусне поста.

Петро Порошенко
на снимката: Петро Порошенко

Революцията беше последвана от анексирането на Крим от Русия и конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и поддръжниците на Москва.

Порошенко обеща да се справи с корупцията, да уеднакви стандарта в Украйна с този на Запада и да приключи конфликтите на изток.

Той направи редица реформи за да стимулира икономиката и да се бори с корупцията, но те все още не са довели до забележими промени в жизнения стандарт.

Междувременно сепаратисткият конфликт струва около 13 000 живота.

избори, Украйна

В последния си митинг в западния град Лвов в четвъртък обаче Порошенко обеща: „Най-лошото, приятели, определено е свършило“.

„Току-що започнахме да компенсираме загубите след кризата, предизвикана от руската агресия и война“, каза той пред хиляди свои поддръжници.

53-годишният лидер се е позиционирал като единствения човек, който може да се изправи срещу Кремъл и обещава да върне Крим в Украйна, ако бъде преизбран.

Но твърденията му бяха широко отхвърлени като нереалистични.

РЕКОРДЕН БРОЙ КАНДИДАТИ

С рекордните 39 кандидати за президентството на първия тур, анализаторите смятат, че доминацията на Зеленски в проучванията не е гаранция за успех.

Юлия Тимошенко
на снимката: Юлия Тимошенко

„Ако погледнете неговите цифри, ще получите усещането, че (Зеленски) вече е достигнал своя електорален връх,“ каза политическият анализатор Никола Давидюк.

По-младите му поддръжници също така са по-малко склонни да излязат в изборния ден, добави той.

Юлия Тимошенко
на снимката: Юлия Тимошенко

Няма да има шокиращ резултат, при който един от кандидатите да премине прага от 50% в първия кръг, вторият тур на вота ще се състои на 2 април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук