Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Христо Казанджиев коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че България и сега може да внася американски втечнен газ през газопровода, минаващ през Солун.

По думите на специалиста това не е съвсем вярно, тъй като е технически невъзможно да внасяме и синьо гориво от Русия, и втечнен газ от Гърция.

„Не зная как министър-председателят си представя този внос на втечнен природен газ през газопровода от Солун към България. Чисто теоретично такива доставки са възможни като суапови сделки, но за пренос на физически обеми природен газ от Гърция към България задължително условие е спиране на транзита на руски природен газ през българската транзитна газопреносна система. Възможностите за обратен пренос, т.е. реверс на газопровода в Петрич, са реални – този проект вече беше реализиран, има технически възможности, но, както споменах, физически обеми е невъзможно да бъдат доставяни без спиране на транзита на руски природен газ.”

Казанджиев коментира и заявките за преговори със САЩ за внос на втечнен природен газ, които от правителството обявиха, че ще започнат да водят. Експертът е категоричен, че този внос не би бил възможен без да се изгради терминалът за втечнен газ в Александруполис, за който се говори от години, но така и не се предприемат стъпки към реализирането му.

По отношение на новината, че на 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция, Казанджиев изрази надеждата това да е „последната първа копка”, тъй като такива вече са правени, но строежът така и не тръгна по същество повече от 10 години.

Цялото интервю с Христо Казанджиев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук