Мая Манолова, Йорданка Фандъкова
на снимката: Йорданка Фандъкова, Мая Манолова

Остават около два месеца до местните избори и по традиция най-интересни са битките за големите градове. В София се очертава основната битка да е между досегашния кмет Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова. Нито едната, нито другата досега официално са потвърдили участието си на изборите. Според анализатори обаче Манолова от месеци е в кампания.

Изследване на агенция „Маркет линкс” показва, че засега Мая Манолова води с 5% пред Йорданка Фандъкова, ако се кандидатира за кмет на София.

Данните са за първи тур и показват, че би имало втори.

Допитването е проведено в периода 1 – 6 август 2019 година сред 505 души, имащи право на глас, в 50 гнезда и е поръчано от OFFNews.

Данните сочат, че на първи тур Манолова би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова – 23%, с уговорката, че и двете не са заявили официално дали ще се включат в надпреварата за София.

Манолова неведнъж е казвала, че не принадлежи към нито една партия и затова в проучването е измервана като независим кандидат.

На трето място се нарежда издигнатият от организацията „Спаси София“ Борис Бонев със 7%. Засега той е и единственият официално обявен кандидат. Все още необявеният кандидат на „Демократична България“ събира 4 на сто от гласовете.

„Със сигурност може да се каже, че предстоящото обявяване на кандидатурата на „Демократична България“ за кмет на София и евентуалното участие, под каквато и да било форма, на Слави Трифонов, ще окаже значително влияние върху електоралните нагласи преди местните избори“, казват от „Маркет линкс“.

Предложение на ВМРО, която все още не е казала дали ще издига кандидат за кмет, има подкрепата на 3%.

Толкова хора биха гласували и за наскоро обявилата, че ще прави партия бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Другият възможен кандидат на БСП е Костадин Паскалев, който би събрал само 2% от гласовете или 14 пъти по-малко от Мая Манолова.

22% още не са решили за кого да гласуват, 4% декларират, че няма да отидат до урните.

54 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Вероятно активността на местния вот тази година ще бъде значително по-голяма от тази през 2015 г., смятат от социологическата агенция.

Интересен факт от проучването е, че 40% от имащите право на глас в София изразяват предпочитания за независима кандидатура за кмет.

Данните на „Маркет линкс” показват, че засега ГЕРБ категорично води в надпреварата за общински съветници с 22%.

Интересна се очертава битката за второто място, за което БСП и „Демократична България” са с напълно изравнен резултат – и двете партии имат по 12 на сто подкрепа.

На трето място в битката за общинските съветници в София засега е ВМРО, но с едва 4% подкрепа. Партията на Красимир Каракачанов все пак събира значително по-голяма подкрепа от останалите партии коалиционни партньори на ГЕРБ във властта – НФСБ и Атака.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук