Мая Манолова
на снимката: Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова отхвърли предположенията, че има намерение са сменя позицията си и да се кандидатира за кмет на София. Коментара си тя направи в Народното събрание, където представи отчета за дейността си през миналата година. Омбудсманът обаче не е сигурна дали няма да промени решението си.

„Нямам никакво намерение да си сменям позицията, което обаче не означава, че в някакъв момент няма да реша друго“, заяви Мая Манолова.

Общественият защитник каза още, че високият ѝ рейтинг е резултат от работата на всички над 60 души екип, които работят в институцията и той не бива да се приписва персонално на нея.

„Измерването на висок рейтинг създава страхове и подозрения у много хора. Знам също така, че те биха искали предварително да знаят имам ли някакви планове и намерения. Няма как да им кажа нещо, което не съм решила и няма как да ги информирам за нещо, което не знам“, подчерта Манолова.

Докато бе в залата, за да представи доклада за дейността си през 2018 година, Манолова седна на едно от местата, отредено за отсъстващите депутати от БСП, което стана повод за коментари.

„Седяла съм на различни места в тази зала, но смятам, че това време вече е минало. Има други предизвикателства, друго развитие и други каузи, на които съм отдадена. Местата от другата страна на парламентарната трибуна наистина в момента не ме интересуват“, обясни омбудсманът.

ОТЧЕТЪТ НА ОМБУДСМАНА

По думите на обществения защитник българските граждани имат много проблеми.

Манолова представи в парламента доклада за дейността на институцията през 2018 година и отчете двоен ръст на жалбите до нея, откакто е встъпи в длъжност през 2015 година.

От данните в доклада става ясно, че двойно са се повишили и посещенията в нейната приемна, което според нея е доказателство за повишеното доверие към институцията.

„Гражданите имат проблеми с администрацията и с начина, по който работят институциите. Те наистина имат нужда от институция, която да е на тяхна страна“, отбеляза Манолова пред депутатите.

Тя подчерта, че в работата си като омбудсман разчита много и на гражданското общество у нас. Анализът на жалбите показва, че най-голям е техният брой срещу монополните дружества. Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, фирмите за бързи кредити, колекторските фирми, банките и частните съдебни изпълнители.

На второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място пък са тези, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояването.

В резултат на дейността си по конкретни проблеми, омбудсманът е упражнил правото си на косвена законодателна инициатива – внесени са 11 законопроекта и 2 искания до Конституционния съд.

Според нея сред най-големите победи на институцията е спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера. С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания. За това Манолова отправи и специални благодарности към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук