Приносът на „БСП за България“ за резултатна работа на парламента ще бъде основно по 5 въпроса, продиктувани от реалния живот. Те са икономика, социална политика, /вкл. здравеопазване и образование/, върховенство на закона, фискална политика и местно самоуправление, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в началото на новия парламентарен сезон.

„Продължава клишето, че държавата е лош стопанин. Нашите предложения ще бъдат за роля на държавата в икономиката, така че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средните предприятия, ще внесем закон за държавните предприятия. Преките чуждестранни инвестиции са важни за икономиката, но все по-малко чуваме да се говори за производство. Вниманието ни ще бъде съсредоточено в помощ на производството на български стоки и услуги. Втори акцент е увеличаване на доходите. Основата ни теза е връщане на ролята на държавата“ – каза Нинова.

Лидерът на БСП разкритикува модела за провеждане на фискална политика като абсолютно сбъркан.

„Парите на българските данъкоплатци не се харчат по установения ред, а за партийни цели и групови интереси. Ще има конституционна жалба за неспазване на раздаване на парите на българските данъкоплатци извън рамките на парламента и бюджета. Джипът, държавният бюджет в багажника, и раздаване през прозореца на пари за партийни цели“ – така определи тя фискалната политика на управляващите.

Според Нинова с приближаването на изборите държавата все повече бяга от отговорностите си и ги прехвърля на общините. Тя призова за развитие на дебата за местното самоуправление като част от пътя за промяната.

Лидерът на БСП обобщи, че големият проблем в обществото е чувството на българските граждани, че държавата отсъства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук