Барселона
Макар и с голяма част от резервите си, Барселона победи Интер и го изхвърли от ШЛ.

Отборът на Интер отстъпи у дома на Барселона с 1:2 в последен двубой от група F на Шампионската лига и отпадна от по-нататъшно участие в надпреварата.

„Нерадзурите“ се нуждаеха само и единствено от пълен успех срещу каталунците, за да продължат напред в най-престижния европейски клубен турнир. Мачът на „Сан Сиро“ започна с очакван домакински натиск и Ромелу Лукаку реализира със силен изстрел с левия крак, но голът бе правилно отменен заради положение на засада. От своя страна гостите, които бяха без голяма част от титулярите си, включително Лионел Меси и Жерар Пике, рядко опитваха да застрашат вратата на Самир Ханданович.

Въпреки това Карлес Перес отправи опасен шут, отразен от словенския страж. Лукаку пропусна сам срещу вратаря на „блаугранас“ Нето, а в 23-та минута Барса, противно на логиката, поведе в резултата. Хубав пас на Антоан Гризман стигна до наказателното поле на Интер, Диего Годин не се намеси убедително и топката попадна в непокрития Перес, който от близка дистанция не остави шансове на Ханданович. В края на първата част играчите на Антонио Конте възстановиха равенството чрез Лукаку, който след изстрел и лек рикошет преодоля Нето за 1:1.

Втората част започна по-предпазливо и за двата тима, като Гризман отправи нелош изстрел след около час игра. Малко по-късно Лукаку отново изпусна положение очи в очи с Нето, а впоследствие го преодоля, но не успя да отправи удар. Интер бяха разочаровани още на два пъти от отсъждания за засада, които бяха правилни, а замесените лица бяха Лаутаро Мартинес и Лукаку. Барса изпусна 2-3 добри ситуации за контраатака, но малко след влизането си в игра, младата сензация на каталунците Ансу Фати реализира след страхотен изстрел с левия крак. Така, той стана най-младият футболист, отбелязал гол в историята на Шампионска лига, на едва 17-годишна възраст.

До края Интер не успя да отвърне и така се прости с шансовете си за класиране напред. В другия мач от групата Борусия Дортмунд си свърши работата, побеждавайки, макар и трудно, Славия Прага на „Сигнал Идуна Парк“ с 2:1. Джейдън Санчо вкара гол и подаде за този на Юлиан Брандт, но домакините трябваше да треперят до последно след изгонването на Юлиан Вайгъл в 77-та минута. Така, Барса завърши първа в групата, втори остана Дортмунд, а към Лига Европа потегли Интер.

В другите групи най-сериозната изненада дойде от Амстердам, където миналогодишният полуфиналист в надпреварата Аякс бе изхвърлен от турнира след домакинско поражение от Валенсия с 0:1. Единственото попадение в срещата реализира Родриго в средата на първата част. Възпитаниците на Ерик тен Хаг бяха в най-изгодна позиция преди последните срещи от група Н, водейки съответно на Челси и Валенсия с две точки. Загубата и успехът на Челси у дома над Лил с 2:1, обаче, обърна нещата в негативен аспект за холандците, които се сбогуваха със съревнованието рано-рано, след като изиграха великолепен турнир миналата година и бяха близо дори до финала в Мадрид.

В другата среща играчите на Франк Лампард стигнаха до трите точки след голове на Тами Ейбрахам и Сесар Аспиликуета, а Лоик Реми вкара почетния гол за французите. Така, към осминафиналите продължиха Валенсия и Челси, като „прилепите“ завършиха на първа позиция заради по-добрите си показатели в преките мачове с лондончани, докато Аякс ще играе в Лига Европа. От група G Лион се добра до равенство у дома срещу Лайпциг и се класира за елиминациите заедно с вече осигурилия си място на 1/8-финалите германски представител, докато Бенфика постигна класически успех над Зенит с 3:0, който им гарантира в крайна сметка участие в Лига Европа.

Ето и всички резултати от вторник:

Група Е:

Наполи – Генк 4:0

Залцбург – Ливърпул 0:2 (Продължават Ливърпул и Наполи)

Група F:

Борусия Дортмунд – Славия Прага 2:1

Интер – Барселона 1:2 (Продължават Барселона и Борусия Дортмунд)

Група G:

Бенфика – Зенит 3:0

Лион – Лайпциг 2:2 (Продължават РБ Лайпциг и Лион)

Група Н:

Аякс – Валенсия 0:1

Челси – Лил 2:1 (Продължават Челси и Валенсия)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук