Д-р Андрей Коцев
на снимката: Д-р Андрей Коцев

Не трябва заради един вирус да се връща тоталитаризмът в България. Това мнение изрази в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита“.

„Трябва да има ограничения и мерки, но не трябва да се насажда такъв страх и разделение между хората, заповеди, закони, скоро може да въведат забрана лекарите да не даваме интервюта. Знаете, че се предвиждат какви ли не ограничения. Не искам да се връща тоталитаризмът заради един вирус и това да е удобен повод хората в България да си мълчат. И без това мълчанието в България е на високо равнище и сме на 111-то място по свобода на словото. Така че, трябва да се намери баланс между свободата на хората и ограниченията“, коментира д-р Коцев.

И добави:

„Не може държавата си въобразява, че властта е самоцел. По Конституция властта идва от народа. Трябва да има равновесие. Включително трябва да има икономически мерки, които да подпомогнат малкия и средния бизнес, за да не се стига до фалити. Сега е времето държавата да покаже, че съществува не заради шепа политици, а заради това да бъдем едно общество.  Освен това паниката и страхът намаляват имунитета, особено това непрекъснато говорене за военно положение. С автомати и танкове ли ще стрелят по вирусите? Не бива да се преиграва, не бива и да се омаловажава. И двете крайности са еднакво вредни“.

Според него с изпадането в крайности се замазват истинските проблеми на здравеопазването, а именно липсата на предпазни облекла и маски, както и неадекватното заплащане на медиците.

„Ако сте влизали в която и да е държавна болница, има някои отделения, които са добре, но като цяло ситуацията в тези лечебни заведения е трагична. Включително откъм битови условия, откъм апаратура. Вижте само как изглежда Втора градска болница отвън. Тя прилича на ковчег. Може ли да се приемат хора там?! Тя е една порутена сграда. Голяма част от Александровска болница изглежда по същия начин, отвън и отвътре. Правихме толкова протести, за да осигури държавата пари и да се сети, че трябва да подобри битовите условия в болницата. Дерматологията в Александровска болница е един коптор, който съм снимал многократно и съм качвал снимки многократно в социалните мрежи. Не сме готови. С тези мизерни условия лъсва цялата способност на здравната ни система да се сблъска с нещо по-сериозно. С недостига на хора, с недостига на предпазни средства, на апаратура, пенсионирани сестри, които си тръгват… Самият министър на здравеопазването е признал в телевизионно интервю, че не сме подготвени за тази инфекция“.

Цялото интервю с д-р Андрей Коцев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук