Македония, избори

Без митинги, с ограничени срещи с избирателите и обръщения през социалните мрежи – така ще се проведе кратката предизборна кампания в Северна Македония, която започва днес. Вотът беше първоначално планиран за 12-и април, но беше отложен заради пандемията.

Избори по време на пандемия

Балканската държава от месеци се бори с корнавируса в ръцете на разделен кабинет, чийто мандат трябваше да изтече през април, когато първоначално бяха насрочени предсрочните избори, пише АФП. След месеци закъснение и политически пререкания за кога да бъде отложен вотът, основните партии в страната се договориха той да се проведе на 15 юли. Но сега броят на заразените се увеличава – и с далеч по-бърз темп от първоначалното огнище в началото на март.

„Ако ситуацията не се промени, няма да гласувам“, каза 37-годишният Боян Сарланджиев, зъботехник от столицата Скопие, където общественото безпокойство нараства. „Не мисля, че е от изключителна важност да има избори, когато броят на новозаразените граждани нараства с този висок темп“, каза той пред АФП.

 

Това ще е вот без аналог в историята на страната

Изборите ще продължат три дни и ще се проведат по специални протоколи за защита от Covid-19. На 13 юли медицинските работници ще започнат да събират гласовете на пациентите, заразени с коронавирус и на всички, които са в самоизолация. На следващия ден – 14-и юли, ще гласуват болните заедно с военните и затворниците. А на 15-и юли всички избиратели ще трябва първо да минат дезинфекция на ръце, да бъдат с маски и да стоят на дистанция, когато упражняват правото си на вот.

Играчите в изборите

15 политически формации с 87 листи ще участват в изборите. От едната страна е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а от друга СДСМ.   Това е първият парламентарен вот за лидера на ВМРО-ДМПН  Християн Мицкоски. Той ще се сблъска за първи път директно със Зоран Заев – лидер на СДСМ. За първи път има и мултиетническа предизборна коалиция между СДСМ  и Беса на Билал Касами.

Очакваше се в центъра на предизборната кампания да е европейското бъдеще на Северна Македония, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели. Вероятно едва една трета от македонските гласоподаватели няма да отидат до урните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук