Румен Радев
На снимката: Румен Радев, президент на България

В България дали някой е виновен решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Според президента прокуратурата се превръща в „политически играч“

Държавният глава остро нападна прокуратурата, като повод за коментара му станаха последните събития около секретаря  по правните въпроси и антикорупция на държавния глава – Пламен Узунов.

„Прокуратурата дава тон за погазване на закона, а погазва следствената тайна. Произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не. Навлиза в сферите на други институции без необходими правомощия и капацитет.“

 

Според Радев е ясно “кой имал интерес от отвличането на вниманието“.

 „За съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя“, заяви Радев

 

Относно разследването срещу Пламен Узунов президентът заяви, че информацията по случая се поднася тенденциозно и откъслечно и призова за истински разследвания на търговия с влияние.

„Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството. Затова ние трябва да отстояваме като общество законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от българския съд”

На въпрос защо не освободи Узунов докато тече разследването президентът заяви:

„В моя екип има стабилност, хората работят по ясни цели от обществен интерес.”

Прокуратурата разпространи чатове между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. От снимките става ясно, че е водена интензивна комуникация между двамата, разменяни били справки и съдебни решения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук