Владимир Каролев
на снимката: Владимир Каролев

Софийска районна прокуратура внесе в съда делото срещу Владимир Каролев за нарушаване на мерките, въведени по време на извънредното положение.

Случаят е от 22 март. Тогава икономистът пътувал от София към Разлог. Според държавното обвинение пътуването не било неотложно, докато през създадените тогава пропускателни пунктове се пропускаха само хора, които пътуваха по неотложни причини.

Обвинението е по чл.355, ал.2 от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

Каролев е обвинен и за подбудителство към извършване на престъпление чрез социалните мрежи.

 „Едновременно с това обвиняемият явно подбуждал обществото към извършване на престъпление, като публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал от къде да напусне София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки“, се казва в съобщението на прокуратурата.

За второто обвинение, което е по чл.320, ал.1 от НК, се предвижда до 3 години лишаване от свобода. На Каролев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Каролев беше задържан в Банско на 24 март и прекара едно денонощие в ареста на полицейското управление в Разлог. След това той написа в социалната мрежа, че ще съди държавата в Страсбург.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!