Ако изборът за председател на БСП стигне до Конгреса, Кирил Добрев има всички шансове да оглави левицата. Това стана ясно от думите на политолога Димитър Ганев. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг той коментира, че не толкова Добрев е успял да консолидира вътрешнопартийната опозиция, колкото Корнелия Нинова я е отблъснала.

„Пропастта, която е изровена между вътрешнопартийната опозиция и ръководството е гигантска. Вече е непреодолима. Това, което се вижда или поне най-общо, е, че г-н Добрев е успял да консолидира вътрешнопартийната опозиция зад себе си. Ако ме питате мен – по-скоро г-жа Нинова успя да консолидира вътрешнопартийната опозиция срещу себе си, отколкото Кирил Добрев зад себе си. Но Кирил Добрев се оформя като основният опонент на г-жа Нинова”.

Как ще гласува партията и как Конгресът?

Димитър Ганев каза още:

„Пряк избор за първи път ще се прави в БСП. И ние не знаем как реагира членската маса на подобно предизвикателство, доколко активна ще бъде. Но струва ми се, че г-жа Нинова ще има предимство в прекия избор. Тоест, ще бъде с по-висок резултат от г-н Добрев на 12 септември, когато е прекият избор. Това обаче не означава, че тогава ще бъде избран председател, защото за да бъде избран председател, трябва да гласуват повече от половината членове на БСП. В момента те по списъчен състав са 83 000, което означава, че трябва да излязат 42 000. Няма да излязат 42 000. В този смисъл, изборът ще се реши на Конгрес. Оттук нататък на Конгрес смятам, че г-н Добрев има предимство пред Нинова, защото вижте големи организации ясно заявиха, че стоят на позиции, различни от тези на Нинова. И по-скоро са склонни да подкрепят Добрев. Балансът също е много сложен – каква ще е активността на прекия избор, какъв ще бъде резултатът – все пак, ако активността е висока и резултатът е в полза на Нинова, Конгресът няма да има много шанс да мърда и ще трябва да препотвърди избора. Но, ако активността е ниска и разликата между Добрев и Нинова е малка, то нямайте никакво съмнение, че по-скоро Добрев има всички шансове да оглави БСП”.

Цялото интервю с Димитър Ганев очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!