Швеция летище

Резултатът от отказа на Швеция да наложи строги ограничителни мерки в борбата с коронавируса, който стана обект на множество спорове с икономисти от цял свят, надхвърли очакванията на експертите, пише Блумбърг.

Предварителният доклад на правителството за второто тримесечие, който трябва да бъде публикуван утре, се очаква да регистрира 7% спад в БВП на Швеция. Това понижение ще бъде безпрецедентно за най-голямата икономика в Северна Европа. Но въпреки това този спад ще бъде доста по-незначителен в сравнение със САЩ и повечето европейски страни, допълва Блумбърг.

Швеция- печеливша или губеща от кризата с коронавируса?

В същото време тази политика доведе до негативни здравни последици и висока смъртност от COVID-19. Остава открит въпросът дали шведската икономика ще се възстанови по-бързо от съседните Дания и Норвегия, които наложиха строги ограничения и имат по-ниска смъртност.

Швеция за разлика от други страни, не наложи строги ограничения: въпреки разпространението на заразата, всичко в сферата на услугите, училищата и детските градини продължиха да работят. Властите се ограничиха да призоват жителите да спазват предпазните мерки.

Прогнозите на анализатори бяха, че Швеция ще бъде и сред  държавите с най-сериозни загуби за икономиката, което за момента не се потвърждава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук