Снимката е илюстративна
На снимката: изтребител F-16

Новите срежения в Нагорни Карабах – конфликт, в който Турция и Русия подкрепят различни страни, ескалираха бързо и вече са определяни като най-мащабните от десетилетия. Днес става ясно, че Анкара е преминала и към пряка военна подкрепа за Азербайджан с употребата на авиация.

Турски изтребител Ф-16 е свалил Су-25 на арменските ВВС, съобщи арменското министерство на отбраната. Военното ведомство посочва, че турският самолет е прикривал действията на въоръжените сили на Азербайджан на територията на тази държава, които са нанасяли удари по територията на арменския град Варденис.

„Днес около 10:30 турски изтребители Ф-16 излетяха от летището в Гянджа и прикриха атаките на азербайджанските въоръжени сили на територията на град Варденис, селата Мец Мастик и Сотк. Турски изтребител Ф-16 свали Су-25 на арменските ВВС, който изпълняваше бойни задачи. За съжаление пилотът загина героично. Изтребителят на турските ВВС беше на 60 км навътре (към територията на Азербайджан), на надморска височина от 8 200 метра „, се казва в съобщението.

Съобщенията за разпологане на турски войски близо до границата с Азербайджан, комбинирани с присъствието на руски части в Армения, повишиха опасенията, че при пълномащабна война между Азербайджан и Армения техните съседни регионални суперсили може на някакъв етап да се сблъскат.

Нагорни Карабах – сеператистка област на Азербайджан, населена предимно с арменци, е трети театър на бойни действия, след Сирия и Либия, в който иначе представящите се взаимно за добри партньори Русия и Турция се оказват от двете страни на фронтовата линия.

За момента Русия не е взела пряко участие в конфликта и се задоволява с призиви за деескалация. Външният министър Сергей Лавров води активни разговори, призовавайки двете страни в конфликта да сложат край на сраженията. ООН и ЕС, както и отделни държави, като Германия и Франция, също призоваха за незабавно прекратяване на военните действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук