Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Турция започва да следва с малки стъпки препоръките на САЩ. Това, което се вижда през последните седмици е леко отдалечаване на Турция от Русия в контекста на приближаващата среща на върха в ЕС през март и новата администрация на американския президент. Това заяви специално за ДЕБАТИ БГ Владимир Чуков. 

По думите му напредък има, макар и много бавен. „Има неща, при които действията не може да бъдат скрити. Например Сирия. Едно от много ясните послания на Вашингтон към Турция е „отдалечете се от Русия”, акцентира Чуков.

Ердоган си дава сметка, че ако преЗ МАРТ двата му най-големи търговски партньора – ЕС и САЩ се обединят и вземат решение за санкции срещу Анкара, това ще бъде колапс – както икономически, така и политически

Мнението му е, че подобна е ситуацията и в отношенията на Турция и ЕС. Южната ни съседка се опитва да преодолее изолацията, в която се намира. Ако напрежението между Франция и Турция продължи, например, има вероятност икономиката на Турция да се срине, особено на фона на краха на лирата. По всичко личи, че дори само едно „побутване“ може да има големи последствия.

„Отношенията между Анкара и Атина, всъщност са свързани с отношенията ЕС – Турция. Това е един от залозите за оцеляването на Ердоган“, допълва анлизаторът. Турският президент трябва да докаже на Гърция и Кипър, че нещата ще се върнат в това русло, което е подходящо за страна кандидат-член за ЕС.

Ердоган не може да изграе двулично – не може да бъде автономен към Гърция и приятел с ЕС

Освен това вътрешнополитическата ситуация също е много напрегната. Наблюдават се все по-засилващи се противоречия и онфликти между отделните субекти. Ако Ердоган иска да остане на власт ще трябва да преосмисли отношенията си с колалиционния си партньор, смята Чучков.

Какво може да се очаква след скорошните военни арести в Турция, има ли на кого да разчита Ердоган за оставане на власт и кога е крайният срок за определяне на хода във външната политика – цялото интервю четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук