тестове коронавирус

Рекорден брой тестове за коронавирус отчете Единният информационен портал в петък. За 24 часа са били тествани 17 277 души. Днес техният брой  с около 100 по-малко, но остава висок.

Ако направим сравнение с декември, януари и февруари прави впечатление, че тогава броят тестове за коронавирус е достигал най-много около 13 700. В процентно отношение това е ръст от около 20 на сто.

Какво показват данните?

От таблицата е видно, че през последната седмица има сериозно повишение на тестваните. Ръст се отчита и при PCR- тестовете и при антигенните.

В същото време/ таблицата по-долу/ виждаме, че цифрите са съвсем различни преди по-малко от месец.

Ако вземем произволна десетневка от февруари например ще видим, че общият брой тестове варира от 2800 до към 13 700.

 

 

Данните от 18 януари до 7-ми февруари също показват, че броят на тестовете е бил значително по-малък. Варира от 1194 до 13 540.

 

От 24 декември до 14 януари цифрите са още по-ниски. Но в този период можем да го отдадем на факта, че по време на празниците повечето хора са предпочели да не ходят да се тестват.

Има ли обяснение за ръста на тестовете?

Очевидно в момента има много по-сериозно тестване. Какви са обаче причините?

Едната със сигурност е, че повечето бройки няма как да не покажат и повече заболели. В разгара на една предизборна кампания обаче това би било много опасно. Вече неколкократно се лансира идеята, че се търси начин за стресиране на хората преди вота.

Ясно е, че много малко от наистина притеснените за здравето си ще бъдат имунизирани заради липсата на ваксини.

В същото време ниската избирателна активност би била от огромна полза за някои политически субекти.

Затова въпросите около тестовете не са маловажни.

Не са малко и съмненията за манипулативно представяне на данните. Истинността на информацията е трудно доказуема.

Особено относно положителните проби, които би трябвало да са основен индикатор на хода на пандемията. Само, че когато се размиват между антигенните и PCR тестовете  става трудно анализирането им.

Когато всичко това се случва в една форсмажорна здравна ситуация в световен план притесненията са сериозни. Не можем да не се питаме ако наистина нещата не вървят на добре и третата вълна ще ни засегне сериозно защо се разхлабиха мерките? Защо след като месеци наред се обяснява колко е важна изолацията и в момент, в който се отчита скок в смъртността, в четвъртък от щаба изведнъж признаха, че нямало смисъл от ограничения?

Когато всичко това се случва седмици преди едни от най-важните избори в демократичната история на България въпросителните са много….

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук