военни риск

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия, заяви президентът Румен Радев, на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. 

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи, по време на учение, в производствен цех край село Чешнегирово.

военни риск
снимка: Pixabay

Държавният глава заяви, че очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Той подчерта още, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че явно се е получил срив в информацията при инцидента.

Припомняме, че американски войници нахлуха в производствен цех в Пловдивско и го претърсиха, стряскайки работещите в него. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е отпреди дни по време на съюзническо учение в Чешнегирово.

Собственикът и работниците в предприятието се заканват да съдят всички отговорни за случая, датиращ от преди около десет дни, въпреки че първоначално не заявиха подобни намерения.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук