Шарл Мишел
на снимката: Шарл Мишел

Европейският съюз е готов да използва всички инструменти, с които разполага, за да промени поведението на Турция. Това увери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в обширно интервю за гръцкия ежедневник „Катимерини“.

Белгийският политик призна, че остава „предпазлив“ спрямо намеренията на Анкара и отбелязa, че предизвикателствата на авторитарните държави към западния съюз непрекъснато нарастват.

Поводът за интервюто беше участието на Мишел в тържествено събитие в Атина по повод 40-годишнината от присъединяването на Гърция към Европейската икономическа общност (ЕИО, по-късно ЕС) миналия четвъртък. Тогава, той изпрати послание на надежда и общо решение за създаването на нова икономическа и социална парадигма в Европа.

Попитан, дали месец преди въпросът за Турция да бъде поставен отново в дневния ред на Европейския съвет, вижда признаци на подобрение във вътрешната ситуация и дали Турция е станала ли по-конструктивен партньор във външната политика, Мишел заяви че остава предпазлив.

„Имахме възможността да изразим много силна, единна позиция пред турските власти.Подготвихме се в тясна координация с 27-те държави-членки и особено с Гърция и Кипър. Изпратихме много ясно послание: готови сме за по-позитивен дневен ред, но това е условно, пропорционално и обратимо. Това означава, че той ще бъде приложен, само ако има напредък в различни области – особено в гръцко-турските отношения, по кипърското споразумение, по правата на човека. Това ще зависи от поведението на Турция.“ каза Мишел.

Той добави, че не възнамерява да прави оценки преди края на юни, и че в миналото сме виждали, че Турция може да направи една крачка напред, последвана от две крачки назад, така че не бива да се проявява наивност.

„Турция е съсед, тя е член на НАТО, но е от съществено значение ЕС да гарантира, че страната заема по-положителна позиция към общия европейски интерес – като Либия, Сирия и Кавказ. Позицията на Турция в тези конфликти в миналото не беше в съответствие с интереса на Европа.“ припомни Мишел.

Той, обаче подчерта, че Европа е готова да използва всички инструменти, с които разполага, за да повлияе на поведението на Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!