Търновска конституция
на снимката: Президентът Румен Радев

Държавността и нормалността започват да се завръщат в България. Това е най-важната важната задача на новия кабинет и българите трябва да го усетят скоро. Това направикато първи за служебният кабинет държавният глава пред журналисти в село Руня, където е на посещение.

Два месеца са прекалено малък период, за да се направят някакви съществени неща, но съм убеден, че хората в този кабинет ще направят всичко възможно, за да го усетят българите. Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете”, допълни още той.

В отговор на въпрос за критиките на ГЕРБ по повод последните промени в държавни институции като НАП и Агенция „Митници“, президентът направи паралел с миналото.

„Чистка? Преврат? Аз ви питам вие, медиите, къде бяхте, когато управлението на Борисов осъществи погром над цялата администрация, над службите за сигурност и стотици хора бяха изхвърлени. Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени.“

Той коментира и думите на бившия финансов министър Кирил Ананиев, че президентът му е разпоредил да уволни шефовете на приходните агнеции, когато е бил служебен министър.

„Внезапният напън на господин Ананиев да се пише на герой, който с тялото си брани шефовете на агенциите от уволнение, е повече от комичен“.

Радев е на посещение в дряновското село Руня. Там той участва в церемония по откриването и освещаването на паметник на загиналите жители на селото във войните на България.

По-късно тази вечер в Дряновския манастир президентът ще участва в тържествена церемония по случай 145-годишнината от Априлската епопея. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния караул, след което ще се състои тържествена заря-проверка, а Румен Радев ще произнесе слово.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!