връчване мандат консултации Румен Радев

„Разбираме, че отговорността е наша като победители. Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет“. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН на консултациите при президента.

От ИТН се надяват, че останалите политически партии, с изключение на ГЕРБ, ще надскочат някои свои партийни цели.

„Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет“, уточни Йорданов.

Президентът Румен Радев призова тезата за предсрочни избори да бъде оставена на заден план.

„Българският парламент и правителството, което предстои да се състави, имат да решават важни задачи. Да продължи процеса по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна предсказуема правна рамка за бизнеса, инвеститори за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета“, заяви президентът Румен Радев.

Тошко Йорданов пък отговори, че вариантът предсрочни избори е, ако останалите партии подходят тясно партийно.

След ИТН на консултации при президента трябваше да бъдат представители на ГЕРБ, но Десислава Атанасова обяви пред репортери в Народното събрание, че те няма да участват в консултациите.

„Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство“, каза Атанасова.

Томислав Дончев каза, че за партията на Бойко Борисов е „чест да сме разграничени от това, което се случва“.

„Считам, че най-съвестно ще изпълним ангажимента към гражданите, не само към тези, които са гласували за нас, ако служим честно на народа като опозиция. Защото да събереш политически субекти, които нямат нищо общо помежду си, нямат програма, няма нищо общо с принципите“, добави той.

Припомняме, че следващи на консултации при президента са от „БСП за България“, а след тях „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук