Вчера във връзка със създаването на комисия за полицейското насилие по време на миналогодишните протести, изненадващо за всички бившият вътрешен министър Младен Маринов заяви, че е видял протестиращи да бият полицаи, а не обратното.

И в парламентарната зала, и в цяла България хората останаха шокирани, защото миналата година по всички информационни канали бяха широко разпространени кадрите, на които полицията бие български младежи. И то ги бие безжалостно зад колоните на Министерски съвет, от където влизат премиерът и членовете на Конституционния съд. Да изречеш такава лъжа от трибуната на парламента е признак или на милиционерска наглост или на ранен политически алцхаймер.

Не просто побой, а гавра

Припомняме най-бруталния случай на насилие по време на протестите – побоят над студента по право в Хага Евгени Марчев, който  прекара няколко дни в „Пирогов“ с комоцио. На 10 юли 2020г. той се е озовава в контакт с полицаите, тъй като се е опитал да помогне на паднал човек и това му е попречило да отстъпи назад, както е било наредено от полицията. Чул нареждане да бъде хванат и бил отведен зад полицейския кордон, както се вижда на кадрите, под колоните на МС. Там, по неговото описание, започва сцена, която е подходяща за едни съвсем други времена и изглежда немислима за държава членка на ЕС през 21 век. Младежът бил хванат през кръста и съборен на земята.

Бруталната сцена продължила с опит да бъде изправен на крака и нов бой, когато не успял да стане. После бил поставен по корем на земята. Полицейската гавра взела още по-възмутителен размер, когато било довлечено момиче, задържано заедно с приятеля му. Според Марчев това е бил „най-ужасният момент“ от случката. Той си спомня, че след това, докато ги вкарвали в полицейски автомобил, един от униформените ги утешавал, че „няма да има повече бой“.

Студента по право в Хага прекарва една нощ в районното без медицинска помощ. После е откаран в „Пирогов“ заедно с Димитър Педев – другият тежко пострадал на същия протест, който бил в синини и с кръвонасядания, прикован с белезници за болничното легло. Бил му е отнет телефонът и е бил пазен в болничната стая.

Маринов предизвика скандал в парламента

Вчера по време на пленарно заседание депутатите решиха Специална комисия да проверява случаите на полицейско насилие на миналогодишните протести в центъра на София, както и твърдението за подслушване на граждани и опозиционни политици.

Дебатите доведоха до повишаване на напрежението заради изказване на бившия вътрешен министър Младен Маринов, който сега заема депутатска банка от групата на ГЕРБ-СДС.

„Не би следвало да произнасяте присъди от тази трибуна. В противен случай правим внушения, които не са доказани. Аз, и като министър в началото на протеста, и като гражданин след това, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители“, каза той, което предизвика бурни реакции в залата.

„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“.

ДЕБАТИ.бг днес отново припомня тази случка и пуска видеокадрите от нея, както и вчерашното изказване на бившия вътрешен министър. Читателите могат сами да преценят кой е бит, и кой не е бит. Защото щяхме да бъдем много учудени ако младежите бяха успели да набият тежко въоръжените полицаи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!