Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., е осъдила Министерство на вътрешните работи за обезщетение за претърпени вреди от нелегално задържане.

Това видя „ Сега “ в деловодните регистри. Цветкова, която служителите на реда снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лева обезщетение, само че Административният съд в София (АССГ) преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лева.  Момичето не обжалва, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, но СДВР атакува решението на съдия Доброслав Руков и така процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция.

Техният акт е финален.

Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветелина Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ), откакто заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна.

По делото пред АССГ са установени твърденията на Цветкова за задържането й по време на протеста, престоя й с белезници под колоните на МС и търпените от нея унижения в тази връзка, отвеждането й в Трето РУ на МВР и задържането й там за около 22-23 часа.

Магистратите приемат още, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.

Съдът се спира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. И приема за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

„Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна  Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане.“

Така съдия Руков отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветелина Цветкова си е съпричинила вредите.

Размерът на обезщетението е съобразен с практиката на ЕСПЧ по подобни дела.

Цветелина Цветкова води и дело за обезщетение против СДВР поради незаконосъобразните дейности на служителите на реда – отвличането й от група спокойно протестиращи, непозволено потребление на мощ и помощни средства, непочтено държание. В този развой тя претендира за 80 000 лева обезщетение. Делото е планувано за след седмица.

НЕ ПРОСТО ПОБОЙ, А ГАВРА

Припомняме, че огромен обществен отзвук предизвика случаят с побоя над студента по право в Хага Евгени Марчев, който прекара няколко дни в „Пирогов“ с комоцио. Това бе и най-бруталния случай на насилие по време на протестите.

На 10 юли 2020г. той се е озовава в контакт с полицаите, тъй като се е опитал да помогне на паднал човек и това му е попречило да отстъпи назад, както е било наредено от полицията. Чул нареждане да бъде хванат и бил отведен зад полицейския кордон, както се вижда на кадрите, под колоните на МС. Там, по неговото описание, започва сцена, която е подходяща за едни съвсем други времена и изглежда немислима за държава членка на ЕС през 21 век. Младежът бил хванат през кръста и съборен на земята.

Бруталната сцена продължила с опит да бъде изправен на крака и нов бой, когато не успял да стане. После бил поставен по корем на земята. Полицейската гавра взела още по-възмутителен размер, когато било довлечено момиче, задържано заедно с приятеля му. Според Марчев това е бил „най-ужасният момент“ от случката. Той си спомня, че след това, докато ги вкарвали в полицейски автомобил, един от униформените ги утешавал, че „няма да има повече бой“.

Студента по право в Хага прекарва една нощ в районното без медицинска помощ. После е откаран в „Пирогов“ заедно с Димитър Педев – другият тежко пострадал на същия протест, който бил в синини и с кръвонасядания, прикован с белезници за болничното легло. Бил му е отнет телефонът и е бил пазен в болничната стая.

НАКАЗАНИ НЯМА, А КОМПРОМЕТИРАНИТЕ КАДРИ СЕ УРЕЖДАТ

За полицейското насилие по време протестите през 2020г. започна да се говори едва с идването на 45-ото Народно събрание, където беше създадена специална комисия за целта. Именно от нея бяха открити и публикувани записите, на които се вижда как полицаи завличат и бият протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

Едва една година след събитията на площада, притисната от депутатите и от публичното мнение, прокуратурата разгласи, че насилието под колоните на Министерския съвет се проверява. И до момента обаче това следствие не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от служителите на реда. Нещо повече – наказани няма, а компрометираните кадри се уреждат,

След отзвука сред обществото и излъчените кадри стана ясно, че един от обвиняемите полицаи за побоя  Андон Андонов е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци. След разкритията той бе преместен в Бюрото за защита на свидетелите, което бе под шапката на главния прокурор Гешев.

Скандал стана и назначението на уволненият заради полицейското насилие главен комисар на МВР Ивайло Иванов. Той беше назначен за за шеф на Столичния инспекторат от кметицата на София Йорданка Фандъкова, където отново му бе поверено спазването на правовия ред.

Проблемът с полицейското насилие в България е дългогодишен. На него са посветени десетки решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу страната. Властите обаче по традиция не изпълняват препоръките в тях и затова се стига до повтаряне на проблема.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук