Полицейско насилие
Кадри от побоя над протестиращи от полицаи на протестите през 2020 година.

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. Удряли са го четирима униформени, но кои са те не е ясно. Затова и разследването срещу четирима полицаи, обвинени за насилието зад колоните на Министерския съвет, трябва да бъде частично прекратено. Това пише в постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец.

Разследването продължава срещу пети полицай, обвинен през март т.г., че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда, но не на Марчев, а на друг протестиращ младеж.

Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента – сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж. Адвокатът обаче обяснява, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само „униформен служител“, означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори индикации кои биха могли да са те, пише прокурор Иванов в постановлението си.

Адвокатът на Марчев, Полина Велчева обясни пред в. „Сега“, че обжалва постановлението пред Софийския районен съд. Тя настоява магистратите да отменят частичното прекратяване като сочи пред съда редица нарушения на прокуратурата.

Разследването за побоя зад колоните е образувано през август 2020 г. През декември 2020 г. Марчев е конституиран като пострадал и разпитан от прокуратурата. Тогава адвокат Велчева е поискала на нея и клиента й да бъдат предявени и материалите по разследването. Това не е сторено и до днес и Марчев и защитата му не са запознати със събраните от прокуратурата доказателства.

Първите четирима полицаи са обвинени по спешност едва през август 2021 г., когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на полицаите към задържаните по време на протеста, видяха бял свят чрез специалната парламентарна комисия, разследваща насилието.

Полицейска бруталност – кадрите, крити една година:

Според адвокат Велчева от 15 август 2021 г. четиримата обвинени полицейските служители е следвало да бъдат отстранени от работа, тъй като Законът за МВР изисква срещу органите на реда да няма повдигнати обвинения. И до днес обаче няма данни разследващите да са предявили обвиненията на полицаите. Заради съмненията, че те продължават да изпълняват полицейските си функции въпреки висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.

Не просто побой, а гавра

Припомняме, че побоят над студента по право в Хага Евгени Марчев бе най-бруталния случай на насилие по време на протестите. Той прекара няколко дни в „Пирогов“ с комоцио.

На 10 юли 2020г. той се е озовава в контакт с полицаите, тъй като се е опитал да помогне на паднал човек и това му е попречило да отстъпи назад, както е било наредено от полицията. Чул нареждане да бъде хванат и бил отведен зад полицейския кордон, както се вижда на кадрите, под колоните на МС. Там, по неговото описание, започва сцена, която е подходяща за едни съвсем други времена и изглежда немислима за държава членка на ЕС през 21 век. Младежът бил хванат през кръста и съборен на земята.

Бруталната сцена продължила с опит да бъде изправен на крака и нов бой, когато не успял да стане. После бил поставен по корем на земята. Полицейската гавра взела още по-възмутителен размер, когато било довлечено момиче, задържано заедно с приятеля му. Според Марчев това е бил „най-ужасният момент“ от случката. Той си спомня, че след това, докато ги вкарвали в полицейски автомобил, един от униформените ги утешавал, че „няма да има повече бой“.

Студента по право в Хага прекарва една нощ в районното без медицинска помощ. После е откаран в „Пирогов“ заедно с Димитър Педев – другият тежко пострадал на същия протест, който бил в синини и с кръвонасядания, прикован с белезници за болничното легло. Бил му е отнет телефонът и е бил пазен в болничната стая.

Наказани няма, а компрометираните кадри се уреждат

След отзвука сред обществото и новоизлъчените кадри стана ясно, че един от обвиняемите полицаи за побоя над протестиращи от 10 юли – Андон Андонов е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци. След разкритията той бе преместен в Бюрото за защита на свидетелите, което доскоро бе под шапката на главния прокурор Гешев.

Скандал стана и назначението на уволненият заради полицейското насилие срещу протестиращите главен комисар на МВР Ивайло Иванов. Той беше назначен за за шеф на Столичния инспекторат от кметицата на София Йорданка Фандъкова, където отново ще му бъде поверено спазването на правовия ред.

Проблемът с полицейското насилие в България е дългогодишен и на него са посветени десетки решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу страната. Властите обаче по традиция не изпълняваха препоръките в тях и затова се стига до повтаряне на проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук