Николай Денков
Николай Денков Снимка: БГНЕС

Премиерът акад. Николай Денков обяви, че е получил от БОЕЦ притеснителна информация. Това е сигнал към прокуратурата за действия на определени полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър от кабинета.

„Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят несъгласието си с едно или друго решение или една или друга личност“, заяви министър-председателят. В началото на днешното правителствено заседание той посочи какво конкретно изисква от вътрешния министър Калин Стоянов, за да не бъде отстранен от поста.

„Очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тях ясно да е указано кое от лицата, което ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. По всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам ясно описано кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване. Тези, които са превишили значително правомощията си, трябва да бъдат уволнени, тъй като нямат място в МВР“, категоричен бе премиерът.

Акад. Денков поиска от Стоянов и защита на журналистите в бъдеще. „Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона. Това трябва да са мирни протести. Много е важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. Нужна е и стратегия за защита на журналистите на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести“, заяви той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук