Бойко Рашков

Журналисти са били подслушвани. Това обяви министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по време на изслушването си за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

По думите му в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист“, заяви Рашков.

Служебният министър заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

Рашков: Решението на ВСС беше очаквано

„Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна“, заяви вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков.

Думите му са по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

„Аргументите не са аргументи на юристи, категорично го казвам това. Сезирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност. За мен те не са на нивото на Конституцията и закона, които предвиждат, че членове на ВСС могат да бъдат единствено лица с високи професионални и нравствени качества“, коментира Бойко Рашков.

Според него членовете на ВСС от дълго време са получавали различни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушения на главния прокурор, но умишлено са ги неглижирали.

„Не може след това ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон“, посочи още вътрешният министър.

Пред депутатите в пленарна зала по време на днешното си изслушване Бойко Рашков подчерта още, че неговият сигнал срещу главния прокурор, внесен за разглеждане във ВСС от правосъдния министър, е подготвен още миналата година. Той обясни, че умишлено е изчакал да отминат изборите, за да не бъде разтълкувано действието му като политически акт.

Хаджигенов: „Решението на ВСС е недопустимо“

По време на изслушването депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, определи решението на Висшия съдебен съвет от вчера като недопустимо.

„Политическата каста, която остави мръсните си лапи върху съдебната власт и върху правосъдието изобщо, вчера заслужи напълно аплодисменти за това. Изнесоха 5-часова пледоария в защита на, забележете, главния прокурор Иван Гешев. Не на прокуратурата, не правосъдието, а не едно физическо лице“, заяви Хаджигенов.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова от своя страна видя нова коалиция, която брани Гешев. Според нея там са представители на ГЕРБ, на ДПС, на „Атака“ и на БСП“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук