МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник-министри на финансите са назначени Людмила Петкова и Ивайло Христов, съобщи правителствената пресслужба. От длъжността заместник-министър на финансите беше освободена Виолета Лорер.

Людмила Петкова заема длъжността за втори път, тъй като в периода 2013-2014 г. е заместник-министър на финансите с ресор Национална агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Дирекция „Данъчна политика“. От 2000 г. до 2010 г. изпълнява ръководни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 г. е директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите, каквато е и до настоящия момент.

Ивайло Христов започва като бизнес репортер във вестник „24 часа“, след което продължава като експерт в Министерството на регионалното развитие и главен вътрешен одитор в Министерството на финансите, където работи до 2009 г. От 2010 г. заема длъжността „Одит мениджър“ в „Делойт Одит“. В периода от 2017 до 2019 г. работи като главен вътрешен одитор във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. От 2019 до 2020 г. е част от екипа на Комисията за финансов надзор, където е финансов анализатор, след което е финансов контрольор в „Евроинс Иншурънс груп“ АД.

Промяна има и в МЕ

Ива Петрова е назначена за заместник-министър на енергетиката. В периода 2000-2009 г. тя е работила в Министерството на енергетиката, където през 2008 г. достига длъжността директор „Енергийни пазари и преструктуриране“.

Отговаряла е за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. След това – от февруари 2009 г. до края на юни 2010 г., е директор „Проекти и инвестиции“ в Българския енергиен холдинг. Петрова е работила също като независим оценител на проектни предложения. Тя е и хоноруван асистент в Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“.

Получава висшето си образование с магистърска специалност „Стопанско управление“ в Софийския университет. Завършила е и University of Birmingham, Великобритания. Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Била е съдружник в ЗБи Адвайзъри ООД – дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката. Владее английски език, ползва италиански език, съобщиха от правителствената пресслужба.

Нови лица ще има и в МОН

Чл. кор. проф. дхн Константин Хаджииванов и Ваня Стойнева са двамата нови заместник-министри на образованието и науката.

Със заповед на премиера Стефан Янев от длъжността заместник-министър на образованието и науката са освободени Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова. Преди назначението си в МОН Ваня Стойнева беше заместник-министър на финансите.

Хаджииванов е професор от Института по обща и неорганична химия в Българската академия на науките. В периода 2017 -2021 г. е заместник-председател на БАН, а от 2021 г. е съветник на председателя на БАН.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук