Водните спасители по плажовете на Черно море предупреждават, че е тази година опасността от мъртво вълнение през август ще е голяма. Препоръчват плувците да са много внимателни. Неохраняваните води са изключително рискови.

Често мъртвото вълнение е с голяма скорост и влачи силно навътре в морето. То се случва при по-силно вълнение, не е постоянно и се мести. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не дърпа към дъното, то е като силно течение, което дърпа плувеца силно навътре във водата,страшно е, защото е най-вече подмолно, не се вижда.

5(104)

Повечето от инцидентите в морето стават именно при мъртво вълнение, казват спасителите. Водните експерти твърдят, че всеки може да провери дали в морето има мъртво вълнение. Описват следния експеримент : взема се пластмасова бутилка и се пълни наполовина с пясък, хвърля се максимално далеч навътре в морето.

Ако бутилката тръгне наляво, има нормално течение и няма опасност, да се внимава само с пояси и други надуваеми помощни средства. Ако бутилката тръгне навътре, това е течение.

При мъртво вълнение има забрана за влизане във водата, не само за плуване. Забраната трябва да се спазва от всички плажуващи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук