Рафаел Мариано Гроси
Рафаел Мариано Гроси

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна в Украйна, за да разговаря с висши правителствени служители за оказване на подкрепа за гарантиране на безопасността на ядрените съоръжения в разкъсваната от война страна.

Рафаел Мариано Гроси заяви, че конфликтът „излага на безпрецедентна опасност украинските атомни електроцентрали и други съоръжения с радиоактивни материали“.

„Трябва да предприемем спешни действия, за да сме сигурни, че те могат да продължат да работят безопасно и сигурно, и да намалим риска от ядрена авария, която може да има тежки последици за здравето и околната среда както в Украйна, така и извън нея.“

В рамките на посещението си Гроси ще посети една от атомните електроцентрали в страната.

Украйна има една от най-големите програми за ядрена енергия в Европа с 15 реактора в четири ядрени централи, които произвеждат почти половината от електроенергията в страната, според Световната ядрена асоциация.

През 1986 г. атомната електростанция в Чернобил се случи авария, която се смята за най-тежката в ядрената енергетика досега.

„Вече имаше няколко сходни случая“, каза Гроси.

„Не можем да си позволим да губим повече време. Този конфликт вече причинява невъобразимо човешко страдание и разрушения. Експертизата и възможностите на МААЕ са необходими, за да се предотврати възможността той да доведе и до ядрена авария“, каза той.

От началото на инвазията руските сили са поели контрола над площадката в Чернобил и над централата в Запорожие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук