България подкрепя разширяването на Западните Балкани. Това каза по време на посещението си в Босна и Херцеговина вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че по време на българското председателство на ЕС, страната ще получи статут на страна-кандидат.

„За целта обаче и вие трябва да изпълните задачите си”, каза вицепремиерът Захариева.

Тя е на двудневно посещение в Сараево в рамките на своята балканска обиколка, по време на което се срещна с външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак.

Българският вицепремиер предложи техническа помощ на Босна и Херцеговина както в повишаването на административния капацитет и в областта на околната среда, така и в борбата с престъпността.

Тя даде пример, че само за 2015 и 2016 година мерките срещу контрабандата имат ефект за българския бюджет в размер на 2 милиарда евро.

„Надявам се бързо да отговорите на въпросника на Европейската комисия. Разбирам, че отговорите ще са близо 30 000 страници, но Европейската комисия трябва да види политическа воля за извършване на реформите. Надявам се по време на нашето председателство да получите позитивен знак“, заяви Захариева.

Босна и Херцеговина е в процес на изготвяне на отговори на въпросник от 3242 въпроса, изпратен от комисаря по разширяването Йоханес Хан в рамките на координационния механизъм. Това е процедура, предшестваща предоставянето на страна на статут на кандидат за членство.

„Отбелязваме вашата активност в региона и благодарим за вниманието, което отделяте на Западните Балкани. Имаме отлични и приятелски отношения, нямаме никакви отворени въпроси. В моя роден град Баня Лука има училище, на което викат българското“, отбеляза външният министър Игор Църнадак и благодари за помощта от страна на България за европейската интеграция на неговата държава.

Двамата първи дипломати заявиха, че ще работят заедно за подобряване на свързаността между страните на Балканите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук